latinica  ћирилица
30/09/2023 |  08:22 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Одбор: Тему страдања Срба у ФБиХ унијети у план и програм школа у Српској и Србији

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ предаће иницијативу да тема о страдању Срба у Федерацији буде унесена у план и програм за основне и средње школе у Републици Српској и Србији.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

Из Одбора сматрају да паљење, минирање, лупање и пљачка цркава, ломљење гробаља, паљење српских села, убијања силовања и пљачкања Срба у ФБиХ, мора заузети посебно мјесто у уџбеницима основних и средњих школа Српске и Србије.

- Данас је више него икад важно да Срби знају какве су монструозности учињене над сународницима - саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Из Одбора су подсјетили да је само на подручју бихаћког краја од августа до октобра 1995. године запаљено, минирано, срушено и опљачкано око 80 православних цркава, храмова манастира и других богослужбених мјеста.

Протјерано је целокупно српско становништво са подручја општина Петровац, Крупа, Сански Мост, Кључ, из дијелова општине Бихаћ и Нови Град.

- Они који нису стигли да избјегну испред муслиманског петог корпуса били су мучени и на најсвирепији начин лишени живота. Српски војници који су се предали том корпусу су на ритуалне начине убијани - наведено је у саопштењу.

У Одбору су указали да су сва српска села спаљена, и то не у борбама јер их није било, него су паљена систематично, плански - да се Срби више никада не врате.