latinica  ћирилица
30/09/2023 |  09:02 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Нешић: БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не постане самостална и суверена земља

БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не постане самостална, демократска и суверена земља, а то може постати само ако процесе одлучивања смјести у институције у којима су држављани БиХ, рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Наглашава да је са страним судијама у Уставном суду БиХ и ОХР-ом, БиХ протекторат у којој, како је навео, странци продукују кризе и то зарад личних интереса.

- Нема тог проблема у БиХ који нису продуковали странци и нема те кризе коју нисмо у стању сами да превазиђемо ако су нам мотиви искрени - оцијенио је Нешић.

Поручио је да је на бошњачким политичарима да одлуче да ли су спремни да судбину свог народа узму у своје руке или ће БиХ да настави као последња колонија на свијету.

- БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравило и нема ниједан разлог да 27 година након рата не буде самостална и да има туторе - сматра Нешић.

Поновио је да је постојање странаца у Уставном суду и ОХР-а у директној колизији са суверенитетом земље, али и европским путем.

- Замјена страних судија домаћим један је од 14 европских приоритета и на бошњачким политичарима је одговорност да кажу да ли желе или не испунити те приоритете. Бошњаци су европски народ и желе да буду дио европске породице. На политичарима је обавеза да им то омогуће. Што се мене лично тиче, те приоритете гледам као пакет, а не шведски сто, и како је испуњена половина приоритета очекујем да први наредни буде реформа Уставног суда БиХ - поручио је Нешић.

Зар није понижавајуће, пита Нешић, да живите у јединој земљи на свијету гдје индиректно кажу да немате паметних људи него да вам странци морају кројити капу.

- Надам се да ће колеге у Сарајеву схватити да ти странци овдје виде само згодну дестинацију да увећају свој конто, а ми остајемо да живимо са свим проблемима које су они продуковали. Једина трајна и одржива рјешења су она која се постигну у институцијама, унутрашњим договором - наводи Нешић.

Борба за одлазак страних судија, истиче Нешић, није борба против било кога, него управо борба за сувереитет и будућност земље.

- Не разумијем да се партнери из Тројке плаше опозиције, односно СДА. Не могу разумјети да су због страха од СДА спремни све закочити и зауставити испуњавање 14 приоритета. СДА је своју слабост покривала свађом, ви своју снагу покажите спремношћу за договор - закључио је Нешић.