latinica  ћирилица
30/09/2023 |  11:02 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Додик честитао 74 године од оснивања Народне Републике Кине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је предсједнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу, руководству и братском кинеском народу 74 године од оснивања те земље, истичући да је Кина за Републику Српску не само поуздан партнер, него и један од најважнијих стратешких партнера.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

- Користим ову прилику да изразим велику захвалност кинеском народу и руководству Народне Републике Кине који су увијек били уз нас у тешким тренуцима и показали несебичну солидарност у кризним временима - навео је Додик.

Истакао је да је Кина била прва земља која је одмах на почетку избијања пандемије свињске куге донирала значајна материјална средстава и организовала стручне семинаре на којима су кинески експерти подијелили своја искуства и знања са стручњацима из Републике Српске.

- Поред бројних препрека, геополитичких промјена и кретања, бројних притисака, који долазе са Запада, ми смо остали досљедни развијању и продубљивању пријатељских односа наших народа на свим пољима - нагласио је Додик.

Подсјетио је да је прије неколико мјесеци положен камен темељац за изградњу Хидроелектране Дабар, која је један од највећих пројеката ове врсте на Балкану у посљедњих 30 година и инвестиција вриједности од 244 милиона евра, те да је са кинеским партнерима настављена изградња мреже ауто-путева, завршава се болница у Добоју, као и многи други пројекти.

- Ових дана навршава се 10 година од како сте, уважени предсједниче, покренули иницијативу "Појас и пут". Од почетка смо подржали ову иницијативу, која има за циљ стварање једнаких могућности за развој и просперитет свих држава без обзира на њихову економску и политичку моћ. Кроз процес сарадње Кине и земаља централне и источне Европе, учествовали смо у бројним иницијативама и пројектима, а један од првих је, већ свима познат, изградња Термоелектране Станари - нагласио је Додик у честитки.

И овом приликом, предсједник Српске изразио је пуну подршку концепту промоције изградње друштва заједничке будућности човјечанства, као и концепта развоја мултилатерализма, јер је увјерен да може дати значајан допринос стварања трајног мира, универзалне безбједности и заједничког просперитета.

- Уз велику захвалност на подршци и помоћи Ваше земље, као и најбоље жеље за просперитет и благостање братског кинеског народа, молим Вас, уважени предсједниче, да примите изразе мог дубоког поштовања - навео је Додик у честитки.