latinica  ћирилица
30/09/2023 |  11:03 | Аутор: СРНА

Београд има велику подршку у муслиманском свијету, Приштина не

Србија има велики углед и подршку у муслиманском свијету, док ситуација по самопроглашено Косово није нарочито позитивна, рекао је исламолог и некадашњи амбасадор Србије у Турској и Ватикану Дарко Танасковић.
Дарко Танасковић - Фото: РТРС
Дарко ТанасковићФото: РТРС

Танасковић је навео да је од 57 чланица Организације исламске сарадње тридесетак признало независност Косова и да је то мањи проценат у односу на земље ЕУ, што се можда не би очекивало.

Он је рекао да је од почетка постојала изразита тенденција да се, по инерцији са догађајима од прије више од двије деценије у БиХ, прикаже да је сукоб на Косову и Метохији у суштини сукоб између ислама и хришћанстава и да су ту муслимани угрожени, па да са становишта исламске солидарности, муслиманске земље искажу подршку Косову, укључујући признавање његове независности.

- Та прича, међутим, није прошла јер је из многих разлога постало јасно да овдје није ријеч ни о каквом међурелигиском сукобу, већ да су у питању чисто политички, територијални и други разлози. Због тога, у Приштини одавно нису задовољни одзивом муслиманског свијета на њихове захтјеве да буду међународно признати и да се подржи њихова међународна афирмација - рекао је Танасковић.

Он је указао на то да у муслиманском свијету земље које нису признале независност Косова за то имају јаке разлоге.

- Било да су они начелне природе - придржавање међународног права, било оно што је много чешће, а то је да и те државе саме имају одређене проблеме сепаратизма и искуства са оваквом врстом покушаја остваривања независности својих територија, тако да оне сигурно неће мијењати тај став - сматра Танасковић.

Према његовој оцјени, укупно узевши, ситуација у свијету у погледу спремности држава које нису признале Косово да га сада признају је данас неповољнија него што је била прије десетак година.

- Од почетка рата у Украјини у муслиманском свијету се осјећа већа наклоност према Русији и јача одређени антиамериканизам који је иначе био јак у том свијету и пошто се зна да је у позадини рат колективног Запада, односно САД против Русије. Мислим да је то чинилац који глобално гледано такође не доприноси томе да би већи број муслиманских држава у овом тренутку признао независност Косова јер се зна да је то амерички пројекат - рекао је Танасковић за Косово онлајн.