latinica  ћирилица
30/09/2023 |  12:02 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Дачић: Србија чврсто стоји иза Српске и њеног предсједника (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је на данашњем седмом Сабору СНСД-а у Добоју да Србија и његова партија чврсто стоје иза Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика и нагласио да Српска никоме није поклоњена и да је настала на борби српског народа и жртвама које је поднијела.
Ивица Дачић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ивица ДачићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Република Српска се борила за равноправност. Многи говоре да су проблем Срби у БиХ и Српској. Не. Проблем је у томе ако се не поштује Дејтонски мировни споразум и равноправност сва три конститутивна народа, јер тако је настала БиХ, у Дејтону и за то је гарант и Србија - рекао је Дачић и додао да Републику Српску нико не смије да дира по Дејтонском мировном споразуму.

Додик и Дачић (фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Оцијенио је да међународни притисци треба да буду усмјерени према онима који желе унитарну БиХ, што, како је навео, неће моћи.

- Ми имамо проблем да требамо некоме да се правдамо зашто Србија не жели да прихвати територијални интегритет Косова, а нико се не пита како је и зашто нарушен територијални интегритет Србије. Зато је Србија чврста у својим ставовима, јер брани себе, и свако од нас је део тог простора. Ја сам рођен на Косову и ви сте овде рођени у Српској и не тражимо ми туђе, ми бранимо наше - поручио је Дачић.

Он сматра да српски, хрватски и бошњачки народ треба да нађу начин да живе у миру.

Дачић је изразио наду да ће Сабор данас реизабрати Милорада Додика за предсједника СНСД-а.