latinica  ћирилица
30/09/2023 |  12:50 | Аутор: Агенције

Хрватска: Сезона није рекордна

Предсједник Удружења путничких агенција при Хрватској привредној комори Борис Жгомба изјавио је да је туристичка сезоне ове године у тој земљи добра и да је на нивоу оне из 2019. године.
Хрватско приморје (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација) -
Хрватско приморје (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација)

- Колико ће бити већи туристички промет, знаће се након извјештаја Хрватске народне банке и и Министарства финансија - поручио је Жгомба.

- Оцјена туристичке године може бити добар, али не може бити нити одличан, нити рекордан. Имамо добру туристичку годину и морамо тиме бити задовољни - додао је он. 

Навео је како нема ни једног показатеља да је 2023. пуно боља од 2019. године.

- Ако ћемо само говорити о физичком обиму туристичког промета, али он је условљен, не бољим резултатима и промјеном цијена које су се догодиле од 2019. на овамо - појаснио је он. 

Навео је како је подсезона традиционално активна и како у том периоду долази много група и пензионера, а они се често задржавају мало дуље на дестинацијама.

- Али ту се догађају и разне манифестације: спортске, културне, фестивали, па су мотиви доласка важни за попуњавање туристичких капацитета у подсезони - навео је он.

- Без обзира на лијепо вријеме, у десетом мјесецу немамо тај мотив доласка, али имамо алтернативе и нека друга догађања - изразио је наду Жгомба.