latinica  ћирилица
30/09/2023 |  12:57 ⇒ 13:07 | Аутор: Агенције

Орбан: Запад настоји да глобализује сукоб у Украјини

Сукоб у Украјини је обрачун између два словенска братска народа у који остатак свијета не би требало да се мијеша, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.
Сукоби у Украјини (Фото: EPA/DAVE MUSTAINE) -
Сукоби у Украјини (Фото: EPA/DAVE MUSTAINE)

У интервјуу за радио "Кошут" Орбан је рекао да сукоб између Кијева и Москве "није наш рат", већ "рат два словенска народа" и самим тим друге нације треба да настоје да га "изолују, одвоје, спријече да се даље шири".

Он је додао да Будимпешта жели да изолује сукоб, док остатак Запада жели да га глобализује.

- Већина других западних земаља чини све што могу да шире непријатељства - рекао је Орбан.

Орбан је, међутим, признао да Будимпешта и остатак западног свијета имају изразито различите погледе на ситуацију, гдје Запад жели да глобализују сукоб и види га као свој рат.

Према Орбану, овај приступ је погрешан јер западне нације ризикују тешке посљедице без јасног циља.

Орбан је ову разлику у ставовима приписао чињеници да се Мађарска директно граничи са Украјином, док је већина присталица Кијева прилично удаљена од те земље.

Мађарски премијер је напоменуо да, док "десетине хиљада људи умиру", линије фронта остају непокретне и да постоји "стална опасност" да друге нације буду погођене сукобом.

Орбан је такође сугерисао да би била грешка примити Украјину у ЕУ прије него што се сукоб заврши.

Он је напоменуо да Кијев и Москва имају територијалне спорове и да је стога тешко предвидети колико ће Украјина на крају бити велика или мала и колики ће дио становништва остати када се непријатељства окончају. Он је рекао да су то кључни параметри за расподјелу одговорности и ресурса унутар ЕУ.

Орбан је истакао да европски блок нема довољно средстава и да тренутно мора да се одлучи између подршке Украјини или сопствених мање развијених земаља чланица, попут Пољске, Мађарске, Чешке, Словачке и Хрватске.

Раније овог мјесеца, Орбан је предвидио да ће "погоршање економске ситуације на Западу натјерати земље да се залажу за мир" и да ће позвати Кијев да преговара са Москвом.

Од избијања сукоба у фебруару 2022. године, Мађарска је веома критична према западним економским санкцијама Русији, као и према испоруци све напреднијег наоружања Украјини, подсјећа "Раша тудеј".