latinica  ћирилица
30/09/2023 |  13:38 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Добој: Нова болница у функцији до краја године

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да се са кинеским амбасадором Ђи Пингом данас увјерио да пројекат нове болнице у Добоју напредује и изразио наду да ће радови бити завршени у наредна три мјесеца.
Нова болница у Добоју - Фото: СРНА
Нова болница у ДобојуФото: СРНА

- Овдје смо се још једном увјерили да овај пројекат напредује у пуном квалитету и надамо се да ћемо до краја године, најдаље наредна три мјесеца имати завршену Болницу у Добоју, с обзиром на то да смо потписали анекс везан за динамику радова - рекао је Шеранић.

Изразио задовољство што је домаћин амбасадору Кине у БиХ и што имају прилику да обиђу радове које реализује кинески извођач Синофарм.

- Увјерили смо се данас у напредак радова - изјавио је Шеранић, и навео, да га је извођач упознао о даљим радовима, те да је било ријечи и о опреми која сада пристиже у значајним количинама, као и едукацији кадра.

Шеранић и Ђи су разговарали и о особљу болнице, а директор Болнице Младен Гајић увјерио их је да што се тиче тога неће бити проблема, с обзиром на то да је болница већ унапријед, размишљајући о новом објекту, направила план људских ресурса по питању запошљавања и новог кадра, али и едукацији постојећег, било кроз специјализације и субспецијализације, или и кроз здравствену његу.

Кинески амбасадор Кине је изразио задовољство што је поново посјетио ову болницу и видио промјене.

- Током ове године смо се суочавали са епидемијом и другим препрекама, али сам захвалан што имам подршку предсједника Милорада Додика и министра Шеранића - рекао је Ђи.

Он је истакао да је овај пројекат један од најбољих примјера пројеката корисних за грађане.

- Сви знају да се ове године обиљежава 10 година од иницијативе Појас и пут, коју је изнио наш предсједник Си Ђи Пинг и наши предузетници. Наше предузеће Синофарм сада ради незаустављиво да што прије заврше овај пројекат - рекао је кинески амбасадор.

Ђи је изразио увјерење да су кинески предузетници способни да овај пројекат успјешно и брзо заврше, како би становници Добоја и регије добили квалитетну здравствену установу.

Извођач радова је у посао уведен 27. децембра 2019. године, са роком завршетка од 36 мјесеци од дана увођења, а предвиђена је изградња и опремање савремене здравствене установе, укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским нормама, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије Републике Српске, федералног Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

Располагаће са 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама попут главног операционог блока са четири операционе сале, ургентног са операционом салом, дијагностичког центра са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, терапијску онколошку дневну болницу.