latinica  ћирилица
30/09/2023 |  15:03 | Аутор: СРНА

На "Данима тикве" у Источном Сарајеву највећа тиква тешка 47,6 килограма

Побједник овогодишњих "Дана тикве" у Источном Сарајеву је Зоран Ружић из Пријепоља који је изложио тикву тешку 47,6 килограма.
"Дани тикве" - Фото: СРНА
"Дани тикве"Фото: СРНА

Ружић је истакао да први пут долази на "Дане тикве" у Источном Сарајеву, а да је прошле године узгојио тикву тешку 86 килограма.

За најљепшу украсну тикву проглашена је тиква коју је узгојила Даница Мичић из Војковића, док је најмању изложила Милица Мочевић из Војковића.

Предсједник Удружења грађана "Пробуди се" из Источног Сарајева Роксанда Мичић истакла је да ове године десети пут организују "Дане тикве" који трају два дана и на којима учествује око 70 излагача хране, пића, пољопривреде и предузетништва.

Она је нагласила да су данас прогласили побједника који је освојио 200 КМ, а бирали су и најдужу и најљепшу тикву.

Мичићева је рекла да је данас општи сајам пића, хране, пољопривреде и предузетништва, а сутра ће промовисати мед и пчелиње производе.

Она је навела да данас имају цјелодневни програм који је почео јутрос дефилеом дјеце из вртића са симболичним називом "Обуцимо боје јесени".

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је на "Дане тикве" дошло око 70 излагача из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Божовић је истакао да је ово прилика за све људе који се баве производњом производа органског поријекла и оне који улажу значајна финансијска средства да на тај начин помогну своје кућне буџете, да се промовишу у оквиру оваквих манифестација.

Он је нагласио да је генерални покровитељ "Дана тикве" општина Источна Илиџа и да ће увијек помагати и подржавати овакве манифестације на којима се промовишу домаћи производи.

Представник Удружења "Митров данак" из Источног Новог Сарајева Радојка Тешановић рекла је да им је ово шести пут да учествују на овој манифестацији, а данас су се представиле са својим производима од тикве и ручним радовима.

Предсједник Етно-друштва "Сувача" из Кикинде Радојка Вујадинов истакла је да су они организација која се бави хуманитарним радом, као и гастрономијом, а данас су дошле у Источно Сарајево да младе упознају о рецептима бака које желе да отргну од заборава.