latinica  ћирилица
30/09/2023 |  15:53 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Вишковић: Нова инвестиција на простору Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписао је у Лакташима меморандум о разумијевању са представницима чешке компаније "Еко-инвестмент".
Потписивање меморандума са представницима чешке компаније "Еко-инвестмент". - Фото: РТРС
Потписивање меморандума са представницима чешке компаније "Еко-инвестмент".Фото: РТРС

- Ово је нова инвестиција на простору Републике Српске. Компанија у овом моменту има преко двије милијарде КМ промета. Оно што је посебно занимљиво за компанију Целекс, имају преко 328 радника који данас раде и број запослених ће се повећавати - истакао је Вишковић.

Премијер Српске истиче да ће Целекс постати лидер прозиводње папира на простору Западног Балкана.

- Република Српска ће имати више бенефита. Имамо стране инвестиције и овиом демантујемо све који говоре да Српска остаје без улагања. Влада Српске ће компанији Целекс и Еко групацији бити партнер и прије званичног потписивања реализовали смо 50 одсто из меморандума - додао је Вишковић.

Чешко-словачки холдинг "Еко-инвестмент" жели да у Републици Српској постави најмодернију машину за производњу хигијенских производа на Балкану, изјавио је генерални директор Милан Фило.

Фило је захвалио предсједнику и премијеру Републике Српске Милораду Додику и Радовану Вишковићу и напоменуо да ће та машина бити дупло већа од тренутне коју имају.

- Очекујемо да ће по завршетку инвестиционог циклуса вриједност бити између 100 и 130 милиона евра - рекао је Фило и истакао да, ако им неко не вјерује, може да погледа њихову инвестицију у Марибору, те да у Републици Српској желе још бољу.

Меморандум је потписан у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је истакао да је извоз важан сегмент Републике Српске.

Потписан меморандум са представницима чешке компаније "Еко-инвестмент".

- Компанија је доживјела хаварију након пожара. Наравно да смо одлучилиу помоћи, јер је важно да одржимо радна мјеста, а да се појача производња. У току је рјешавање имовинских питања, како би се изградили додатни објекти, гдје би се поставиле нове машине. Компанија Целекс увијек је била социјално одговорна према радницима, а ово што се сада десило подразумијева помоћ институција Српске - нагласио је Додик.

Инвестициони циклус односи се на изградњу нове хале, конфекцијске линије и складиште готових производа, набавку нове папир машине са припадајућом инфраструктуром, те инвестиције у енергетску инфраструктуру.

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић и представник компаније "Еко инвестмент" потписали су уговор о снабдијевању електричном енергијом у наредних пет година и једини је такве врсте.

Потписивање уговора