latinica  ћирилица
30/09/2023 |  17:54 | Аутор: СРНА

Шолц: Потребне строже контроле на спољним границама ЕУ

Превише избјеглица тражи да дође у Њемачку, што је навело њемачку владу да подржи строге мјере заштите на спољним границама ЕУ, изјавио је данас њемачки канцелар Олаф Шолц.
Олаф Шолц  (Фото:EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Олаф Шолц (Фото:EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- Број избјеглица које траже да дођу у Њемачку је тренутно превелик. Зато смо дуго подржавали заштиту спољних граница ЕУ. И настављамо са додатним мјерама заштите границе са Аустријом и договорили смо се о заједничкој граничној контроли са Швајцарском и Чешком на њиховој страни границе - рекао је Шолц.

Нјемачки канцелар је изразио подршку реформи система азила ЕУ која би налагала државама чланицама на спољним границама ЕУ да региструју избјеглице и "солидарно" подијелила све избјеглице међу земљама ЕУ у којима би се процесуирали њихови захтјеви за азил.

- Ситуација не може остати иста као до сада, преко 70 одсто свих избјеглица које стижу у Њемачку није претходно регистровано, иако су скоро сви већ били у другој држави ЕУ - додао је Шолц.

Почетком јуна министри унутрашњих послова ЕУ усагласили су преговарачку позицију о регулацији поступка азила, као и о регулативи о управљању азилом и миграцијама која је дио шире реформе азила и миграција у блоку. Правила уводе обавезни поступак азила на спољној граници ЕУ, механизам солидарности који између осталог обезбјеђује равномјернију расподјелу избјеглица међу државама чланицама.

Други дио реформе, односно кризна регулатива, предвиђа привремене, строже и ванредне мјере, дерогацију и брзо покретање механизама солидарности за одговор на кризне ситуације.

Раније ове седмице, Шолц је изјавио да се Њемачка неће противити уредби, дајући зелено свјетло даљим разговорима о уредби између министара унутрашњих послова ЕУ, а касније и са парламентом