latinica  ћирилица
30/09/2023 |  19:45 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Лидери странака из региона, Мађарске, Русије и Француске исказали подршку политици СНСД-а (ВИДЕО)

Коалициони партнери, али и лидери странака из Србије, Црне Горе, Македоније, Мађарске, Русије и Француске исказали су подршку националној политици СНСД-а. Поручили су да су слога и јединство гарант опстанка Републике Српске. На седмом Сабору СНСД-а учествовало је више од двије хиљаде делегата, симпатизера странке и гостију. Присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, амбасадор Мађарске Кристијан Пош, као и амбасадор Кине Ђи Пинг.
СНСД - гости и коалициони партнери - Фото: РТРС
СНСД - гости и коалициони партнериФото: РТРС

На седмом Сабору СНСД-а учествовало је више од 2.000 делегата, симпатизера странке и гостију.

Присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, као и амбасадор Кине Ђи Пинг.

Сложене политичке прилике у региону и насиље дијела међународне заједнице над "малим народима" аларм су за слогу српском народу, поручио је предсједник Српске напредне странке, Милош Вучевић.

На политици очувања националног интереса, у име Србије захвалио је СНСД-у.

- Желим вам да као владајућа политичка странка у Српској радите на српској слози и саборности свих Срба, ма гдје да живе јер нас везује исти језик и култура, иста духовност, исто поријекло и то не може нико административним стварима да нам одузме и забрани - истакао је Вучевић.

Да Србија чврсто стоји иза Српске и њеног предсједника, потврдио је и лидер СПС-а Ивица Дачић. Србија се, наглашава, оштро се противи кршењу Дејтонског споразума и креирању унитарне БиХ.

- Многи данас говоре - проблем су Срби у БиХ и у Српској. Не, проблем је у томе ако се не поштује Дејтонски споразум и равноправност сва три народа. Тако је настала БиХ у Дејтону и за то смо гарант и ми - Република Србија и зато нико не смије да дира Српску по Дејтонском споразуму - рекао је Дачић.

О значају очувања националне политике у вријеме грубих интервенција међународне заједнице и наметања европских вриједности, говорила је и представница мађарске странке Фидес Виктора Орбана, Барбара Хегедуш.

- Морамо показати да ће јаке земље градити јаку Европу, а демократски изабрани лидери поштовати и бранити њихов мандат с циљем да заједнички осигурају унапређену ЕУ - јасна је Хегедуш.

Како страни послушници угњетавају све српско примјер је Црна Гора, каже лидер Нове српске демократије Андрија Мандић и напомиње да без вођства искусних људи српском народу пријети нестајање.

- Најбоље могу да нас воде они који су искусни јер ми се у нашој Црној Гори суочавамо са проблемима да они који нису дуго у политици, постају жртве разних међународних искусних мангупа који их убјеђују да треба да се бирају Владе које ће радити у туђем, а не у нашем интересу - категоричан је Мандић.

И коалициони партнери пожељели су успјех СНСД-у. Боља будућност Републике Српске остаје, кажу, стуб програма партнера.

- Окупљени заједно у оквиру коалиције која је побједник и ових и бројних прошлих избора треба да наставимо одлучну политичку борбу за заштиту интереса Републике Српске, српског нарпда али прије свега мир и стабилност и свеопшти напредак Српске - навео је Петар Ђокић, предсједник Социјалисточке партије.

Недељко Чубриловић, предсједник Демоса сматра да ниједан политички субјект у Српској не би смио допустити луксуз да не сарађује са другим политичким странкама, да се, како каже, заједнички дефинишу проблеми и налазе рјешења за српски народ и Републику.

Без јаке политичке организације, са искусним и образованим кадром, нема стабилности Републике, порука је Уједињене Српске и НПС-а.

- Увијек ћемо бити неко ко ће СНСД да помогне и подржи као партнер, као брат као пријатељ, јер добро знамо шта нас чека и да смо спремни да подносимо и санкције и увреде, у нади да ћемо бити на пиједасталу побједе и да ће наш народ подвући црту свога угрожавања - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Дарко Бањац, предсједник Народне партије Српске, убијеђен је да ће Додик, као предсједник Републике и највеће политичке партије, повести српски народ ка јединству и очувању Републике Српске.

Лидери ДНС-а и СПС-а истакли су да је снага СНСД-а огледало снажне Републике Српске.

- Ја знам шта нам желе они у Сарајеву и знам колика је ваша борба али знам да ћемо заједно успјети и да ћемо сачувати Републику Српску - казао је Ненад Нешић, лидер ДНС-а.

Горан Селак, пресједник СПС-а наводи да су та партија и СНСД странке које промовишу социјалдемократске вриједности и национално одговорне партије које желе да јачају надлежности Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Честитке поводом избора руководства, СНСД-у су упутили, између осталог руска партија "Јединствена Русија" и европски парламентарац из Француске Никола Беј.