latinica  ћирилица
01/10/2023 |  07:50 ⇒ 12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Минут до 12 – избјегнута блокада америчке владе, у привременом буџету нема новца за помоћ Украјини

Амерички Конгрес усвојио је законски предлог за привремено финансирање владе, неколико сати уочи истицања годишњег буџета у поноћ. На тај начин омогућено је да владине службе остану отворене и наставе да обављају своје послове и послије 1. октобра. Ова мјера не обухвата додатну помоћ Украјини коју је Бијела кућа тражила.
Амерички конгрес (ФОТО:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Амерички конгрес (ФОТО: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Закон, који је пола сата прије истицања рока потписао предсједник Џозеф Бајден, предвиђа финансирање владе до 17. новембра, што ће члановима Конгреса омогућити да преговарају о пуном буџету за фискалну 2024. годину која данас почиње, преноси Глас Америке.

Ова привремена мјера, осим финансирања владе, обухвата и новац за катастрофе, али не и за додатну помоћ Украјини коју је Бијела кућа тражила.

Привремено финансирање владе у Сенату је у суботу увече подржало 88 сенатора, док је девет било против.

Претходно је Представнички дом усвојио исти приједлог већином од 335 према 91, а за приједлог је гласало више демократа (сви осим једног) него републиканаца.

У САД законски предлог морају да усвоје оба дома Конгреса прије него што га потпише предсједник.

Председавајући Представничког дома, републиканац Кевин Мекарти заказао је гласање у Доњем дому Конгреса неколико сати прије четвртог дјелимичног затварања владе у посљедњих десет година.

Мекарти се тиме супроставио десничарима у Републиканској странци који су инсистирали на томе да било који законски приједлог буде усвојен само гласовима републиканаца и сада би могли да покрену процедуру за Мекартијеву смјену.

Шта значи блокада владе

Да Конгрес није усвојио закон о финансирању владе, од недјеље у поноћ стотине хиљада владиних службеника у САД било би послато на принудни одмор.

Комисија за хартије од вриједности би обуставиле већину регулаторних активности, а затворила би се и Америчка служба за националне паркове, наводи Ројтерс.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би затварање владе угрозило економски напредак, обустављањем кључних програма за мала предузећа и дјецу, и да би могло да одложи кључне инфраструктурне радове.

Дјелимично затварање владе 1. октобра било би четврто у посљедњој деценији, а услиједило би само четири мјесеца након што је савезна влада САД због спора у Конгресу била близу ситуације у којој не би била у могућности да измирује обавезе од 31 билион долара, наводи Ројтерс.