latinica  ћирилица
01/10/2023 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Словачка: Странка бившег премијера најуспјешнија на парламентарним изборима

На јучерашњим парламентарним изборима у Словачкој, странка Смер ССД коју предводи бивши премијер Роберт Фицо освојила је највећи број гласова - 23,31 одсто, на основу 99,2 одсто пребројаних гласова, саопштио је данас словачки Завод за статитстику.
Роберт Фицо (ФОТО: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Роберт Фицо (ФОТО: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Према незваничним резултатима избора, странка Прогресивна Словачка је завршила на другом мјесту са 16,98 одсто, иако су прогнозе уочи избора најављивале њену побједу, а слиједе Глас-СД (14,98 одсто), коалиција ОЛАНО - За народно-хришц́анску унију (9,02 одсто), КДХ (6,91 одсто), СаС (6,18 одсто) и Словачка национална партија (СНС) са 5,67 одсто, преноси агенција ТАСР.

Међу странкама које нису успјеле да уђу у парламент су Република (4,8 одсто), Алијанса (4,46 одсто), Демократе (2,92 одсто) и Ми смо породица (2,25 одсто), док су остале странке добиле мање од један одсто гласова.

Излазност је била 68,06 одсто, наводи словачки Завод за статистику.

Би-Би-Си је објавио да је, на основу скоро свих пребројаних гласова, јасно да је "проруска странка коју предводи бивши премијер Роберт Фицо" побиједила на парламентарним изборима у Словачкој.

Његова Странка Смер ССД, која је током кампање обећавала да ће хитно прекинути војну подршку Украјини, освојила је скоро 24 одсто гласова, упркос томе што су излазне анкете наговјештавале побједу либерално-центристичке партије.

Фицо је био приморан да се повуче са мјеста премијера након убиства истраживачког новинара Јана Куцијака 2018. године, а након ових избора он ће, судећи по резултатима, морати да започне коалиционе преговоре о формирању следеће владе, наводи Би-Би-Си.

Проевропска странка Хлас, која би могла да одлучи ко ће формирати следећу владу, заузела је треће мјесто са 15 одсто освојених гласова, а лидер те странке и бивши Фицов колега и љевичар Петер Пелегрини најавио је да су све могућности отворене за стварање будуће владајуће коалиције.

- Ако Смер уђе у владу, нећемо послати ниједан метак у Украјину - рекао је недавно Фицо својим присталицама и оцијенио да је рат почео заправо 2014. године када су, како је навео, "украјински нацисти и фашисти почели да убијају руско становништво у Донбасу".

Ова Фицова пријетња је изазвала забринутост међу чланицама Европске уније и НАТО-а, али је добила подршку на друштвеним мрежама међу Словацима који традиционално имају "топла осјећања" према Москви, оцјењује Би-Би-Си.

Странка Прогресивна Словачка, која је по броју освојених гласова на другом мјесту је либерална, прозападна странка која обећава да ће наставити војно да подржава Украјину.

Она нуди визију "отвореног, толерантног, космополитског друштва" и заговара либералну линију унутар Европске уније по питањима као што су зелена политика и ЛГБТК+ права.

Међутим, Фицова странка Смер ССД одбацује ту визију као "либерални фашизам" и умјесто тога залаже се за стабилност, ред и социјалну сигурност, наводи Би-Би-Си.