latinica  ћирилица
01/10/2023 |  09:20 | Аутор: СРНА

Нуждић: Продужити рок ревидиране стратегије колико су трајале и опструкције

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић рекао је Срни да ће Савјету министара бити предложено да рок Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина буде продужен за двије године, колико је протекло у опструкцијама док није усвојена.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

Нуждић је истакао да ће Савјету министара бити предложено да рок Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, који је до 31. децембра, буде продужен до краја 2025. године.

Нуждић је рекао да је на састанку Надзорног тијела за праћење активности из Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина указано на бројне мањкавости када је ријеч о квалитету оптужница и трајању судских поступака, а на шта се упозорава дуги низ година.

- Евидентно је да неће бити могуће ријешити предмете ратних злочина у року који је предвиђен Ревидираном стратегијом, а то је 31. децембар 2023. године - истакао је Нуждић и подсјетио да је усвајање Стратегије пратило низ опструкција од бошњачких министара у Савјету министара.

Он је рекао да је текст Ревидиране стратегије донесен 2018. године, усвојен у септембру 2020, а Надзорно тијело је формирано тек у марту ове године.

- Морамо бити свјесни да је превише година протекло од рата и да је неизвјесно на који начин ће бити сви ови предмети завршени. Међутим, српске жртве су добиле најмању сатисфакцију кроз досадашње процесуирање предмета ратних злочина и сматрамо да би продужење Стратегије на неки начин допринијело да барем колико-толико предмета за злочине над Србима затворимо - нагласио је Нуждић.