latinica  ћирилица
01/10/2023 |  09:33 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Радановић: Великобошњачка политика не може истрпити ни осам Срба да дође пред Тужилаштво, а камоли 8.000 (ВИДЕО)

Великобошњачка политика не може истрпити ни осам Срба да дође пред Тужилаштво, а камоли 8.000, рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Јутарњи програм - Фото: РТРС
Јутарњи програмФото: РТРС

Радановић истиче да од 2015. године у Сарајеву није забрањен ни један скуп.

- 24. августа смо предали захтјев за одржавање мирног скупа пред Тужилаштвом и Судом БиХ. Нисмо добили одобрење, јер  политика коју представља 500.000 Бошњака боји се 8.000 Срба. Иронија је да смо хтјели бити и на православном гробљу које је неколико десетина метара од Тужилаштва. Сагласност од православне цркве смо добили, али опрет нисмо из Кантона, јер недолично је протестовати у гробљу према њиховом мишљењу - истиче Радановић. 

Он се осврнуо и на скрнављење споемника убијеним Србима на Казанима. 

- На том споменику уопште не пише да су тамо убијани Срби. Тамо пише да су ту убијени грађани Сарајева, на споменику нема крста, и уопште не пише које те људе убио. Иако се то зна, тачно који припадници бригаде, али то нећете видјети на споменику. То је недоличан споменик и не треба придавати пажњу таквим стварима - поручио је Радановић.

Радановић поручује да за Србе у ФБиХ нема правде.

- Имам 10.000 предмета у којима су Срби избацивани из станова, како им је сјечена шума, како су грађани другог реда, како живе без основних елементарних и људских права, без струје и инфраструктуре и зато граница постоји, између правде и неправде - поручује Радановић.