latinica  ћирилица
01/10/2023 |  09:33 | Аутор: СРНА

Гујон: Ко чува језик - чува идентитет

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је у Бечу да је језик у сржи културе и идентитета једног народа и да ће само онај ко чува свој језик, сачувати и свој идентитет и традицију.
Арно Гујон - Фото: РТРС
Арно ГујонФото: РТРС

- Ко чува језик - чува идентитет, јер језик одражава ко смо и одакле смо, он је нит која повезује све Србе гдје год да живе, све генерације Срба кроз вијекове - нагласио је Гујон на свечаној академији поводом десет година постојања мреже српских допунских школа удружења "Просвјета" у Аустрији и отварања нових десет школа.

Он је истакао да је један од циљева Управе да омогући дјеци рођеној у иностранству да у потпуности савладају матерњи, српски језик, што није сасвим једноставно ако не могу да похађају школу.

- То је велика ствар, јер је језик у сржи културе и идентитета сваког народа. Осим граматике и ћирилице, дјеца уче о култури и историји Срба - навео је Гујон.

Оснивач и руководилац мреже школа Срђан Мијалковић рекао је да је поносан на тај самоникли пројекат, који је показао да Срби, као народ и заједница у Аустрији, и те како могу да направе важне и озбиљне ствари, које су од кључног значаја за дјецу.

- Јер, ако не науче свој, матерњи језик, ми ћемо их, прије или касније изгубити, они ће се асимиловати и морамо нешто учинити да се то не деси. Срби су добро интегрисани у Аустрији, али морамо да учинимо све да се овдје одржи наша традиција, култура, да језик остане сачуван, да наша дјеца у трећем, четвртом, па и петом кољену буду добри грађани Аустрије, али да знају ко су и шта су и да буду поносни на то - истакао је Мијалковић.

Српски језик у оквиру "Просвјетине" допунске школе учи готово 1.000 дјеце широм Аустрије.

Од ове године мрежа је богатија за још десет таквих школа у којима ће српска дјеца учити матерњи језик.