latinica  ћирилица
01/10/2023 |  10:00 | Аутор: РТРС

Српска испуњава стандарде и никако није разлог за "сиву листу" Манивала

У Агенцији за банкарство Републике Српске истакли за Срну да финансијски сектор у Српској у највећој мјери испуњава прописане стандарде из области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, те ни у ком случају не може бити разлог за евентуално стављање БиХ на "сиву листу" Манивала.
Агенција за банкарство Републике Српске - Фото: РТРС
Агенција за банкарство Републике СрпскеФото: РТРС

Активности на унапређењу правног оквира у Републици Српској у погледу спречавања прања новца и финансирања терористичких активности огледају се у процесу доношења и усклађивања прописа Српске са релевантним прописима и директивама ЕУ у овој области, а донесено је и низ законских аката којима је извршено даље усклађивање, нагласили су у Агенцији за банкарство.

- Агенција за банкарство Српске континуирано врши надзор над субјектима банкарског система Српске /банке и микрокредитне организације/ у оквиру којег се провјерава њихова усклађеност са одредбама Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности и подзаконских аката везаних за област спречавања прања новца и финансирања терористичких активности - појаснили су у Агенцији.

Из ове установе су подсјетили да су од 2018. године до данас у Републици Српској усвојени Закон о измјенама и допунама Закона о девизном пословању, Закон о факторингу, Закон о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету и Закон о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности.

Према њиховим ријечима, овим законским актима извршено је даље усклађивање у области спречавања прања новца и финансирања тероризма и ФАТФ препорукама, као и међународним стандардима у борби против прања новца и финансирања тероризма.

Из Агенције за банкарство су нагласили да су Манивал еволуатори заказали евалуацију Републике Српске и Федерације БиХ у фебруару наредне године.

Они су додали и да, у складу са Законом о Агенцији за банкарство Републике Српске, Агенција надзире усклађеност пословања банака и микрокредитних организација са минималним стандардима спречавања прања новца и финансирања терористичких активности.

Законом о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности прописано је да надзор на његовим спровођењем у банкама и микрокредитним организацијама врши Агенција за банкарство Републике Српске, закључили су у Агенцији.

МЈЕРЕ КОЈЕ ЈЕ СПРОВЕЛА СРПСКА, А ФБиХ НИЈЕ

Република Српска је у области спровођења мјера ради спречавања прања новца и финансирања терористичких активности донијела низ аката како би уредила ову област, за разлику од Федерације БиХ.

То је нарочито значајно уочи очекиваног усвајања извјештаја о БиХ Комитета експерата за евалуацију мјера за борбу против прања новца и финансирања тероризма – Манивал у 2024. години и опасности да БиХ поново буде стављена на сиву листу Манивала због неиспуњавања препорука.

Тим поводом је недавно и амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи писао премијеру ФБиХ Нермину Никшићу, указавши му да се још чека на именовање надзорних тијела у ФБиХ, што кочи финализацију новог закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма у БиХ и негативно утиче на усклађеност БиХ са стандардима у овој области.

Република Српска је, за разлику од ФБиХ, донијела сљедеће акте и ове области уредила.

Законом о измјенама и допунама Закона о девизном пословању Републике Српске из 2018. године проширена је дефиниција физичког преноса средстава плаћања, тако да обухвата сваки пренос готовине у КМ, као и пренос ефективног страног новца, хартија од вриједности и, што је значајно, "свих других физички преносивих инструмената плаћања из Републике и у Републику".

Такође је додата подтачка да се "под другим физички преносивим инструментима плаћања подразумијевају преносиви инструменти на доносиоца, као и сви други готовински еквиваленти, који се сматрају готовином у складу са прописима којим се уређује спречавање прања новца и финансирање терористичких активности".

ФБиХ, према подацима Срне, није имала измјене Закона о девизном пословању Федерације БиХ послије 2010. године у смислу ових одредби.

Законом о регистрацији пословних субјеката створен је правни основ за креирање Регистра стварних власника, а у складу са закључком Владе Републике Српске од 15. априла 2021. године приступило се креирању тог регистра и очекује се да ће процес бити готово и прије предстојеће евалуације, речено је Срни у институцијама Српске.

Истим закључком утврђени су обвезници примјене Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма и надзорни органи, у циљу дефинисања обвезника и надзора у складу са уставним надлежностима и овлаштењима институција Републике Српске, а који ће бити регулисани новим законом о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Надзорни органи у ФБиХ још нису дефинисани.

У Републици Српској је извршен надзор нотарских и адвокатских канцеларија.

С обзиром на то да је и једна од кључних препорука у области одузимања имовине и успостављање канцеларије за одузимање имовине /Asset recovery office – ARO/, Влада Републике Српске је одлуком од 27. августа 2020. године, једина у БиХ, успоставила Канцеларију за одузимање имовине при Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Прошле године у Српској је усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету чиме је створен правни основ за успостављање и вођење регистра сефова за физичка лица и пословне субјекте које је повјерено АПИФ-у, те су допуњени подаци регистра рачуна физичких лица. Област регистра сефова није регулисана у ФБиХ.

БиХ је у фебруару 2018. скинута с црне листе ФАТФ-а, а прије тога, 2015. године, са сиве листе Манивала. ЕУ је све до маја 2020. задржала БиХ на листи високоризичних земаља.