latinica  ћирилица
01/10/2023 |  10:19 | Аутор: РТРС

Фонд здравственог осигурања: Од данас могућност промјене љекара породичне медицине

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске од данас до краја децембра имају могућност да промијене љекара породичне медицине, педијатра или гинеколога без навођења разлога.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда је саопштено да би, уколико грађани желе да из било којег разлога промијене изабраног љекара, најбоље било да то ураде у редовном периоду јер је процедура много једноставнија.

- Потребно је попунити одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и овјерити их у Фонду, без истицања разлога промјене, што је иначе потребно навести ако се доктор мијења мимо редовног периода - стоји у саопштењу.

Из Фонда поручују и да би грађани који се још нису регистровали у тим породичне медицине, то требало да учине у овом редовном периоду.

Подсјећају да је изузетно значајно да се избор или промјена љекара изврши у за то предвиђеном периоду, односно до краја године и прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава за здравствену заштиту коју пружају грађанима.

Код новоизабраног љекара осигураници могу да одлазе на прегледе од почетка наредне године, осим у изузетним ситуацијама, уколико нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни и тада није потребно чекати наредну годину.

У Фонду подсјећају да је љекара могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима и тада је процедура компликованија, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, на примјер усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду и слично.

Осигурана лица Фонда могу да изаберу породичног љекара, гинеколога или педијатра у оним здравственим установама, јавним и приватним које са Фондом имају потписан уговор.

Списак установа са којима Фонд уговара здравствену заштиту доступан је на интернет страници ове установе.

Осигурана лица Фонда здравственог осигурања Српске остварују примарну здравствену заштиту у тиму породичне медицине у којем су регистровани.

- У случају да се осигураници задесе у мјесту гдје немају свог породичног доктора, све установе су дужне да осигураницима пруже хитну, неодложну здравствену заштиту, коју Фонд уговара за све становништво - саопштили су из Фонда.