latinica  ћирилица
01/10/2023 |  11:50 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Б. Петровац: На "Данима басе и кромпира" мноштво домаћих и здравих производа

У Смољани код Босанског Петровца, одржана је 16. манифестација "Дани басе и кромпира". Представљена је аутохтона врста меког сира петровачког краја, а изложени су кромпир и делиције од воћа и поврћа.
Босански Петровац - кромпир - Фото: РТРС
Босански Петровац - кромпирФото: РТРС

Основна карактеристика петровачког кромпира је у саставу земљишта, а подручје Босанског Петровца погодно је за производњу аутохтоне врсте овог поврћа. На подручју овог дијела Крајине, неколико домаћинстава располаже аутохтоним сјеменом.

- Што се тиче производње кромпира, она је на еколошки начин. Узгајамо стоку, па се гноји се са природним, стајским гнојивом, без имало хемије. Дакле, нема прскања ни стављања умјетног кромпира - Бошко Керкез, произвођач из Смољане.

Исхрана стоке, без концентрата и силаже, пресудна је и за квалитетну басу, врсту меког сира.

- Прави се кајмак па се скида, затим се кува млијеко па се охлади и након тога преноћи. Ред је да стоји. А баса се залијева, зато што се некувано млијеко залије на сурутку, угрије до 80 степени. Мало се може помијешати и куваног, али љепше је кад је цијело млијеко, онда је масније и маже се - описује Мара Латиновић, произвођач басе из МЗ Капљух.

Представљени су и пекмези, ликери и сокови од дрењине. Међу тим делицијама, на штанду Весне Родић из Дрвара, изложени су и производи из органске производње воћа и поврћа.

- Намате много излагача, и стога овакве манифестације значе много, јер ту успијемо да продамо наше производе, а уједно их даље промовишемо. Сваки наш продати производ новом купцу је гаранција да ће се исти и након тога продавати и тражити - рекла је Родићева.

На овогодишњој манифестацији "Дани басе и кромпира", припреман је и котлић.