latinica  ћирилица
01/10/2023 |  11:55 ⇒ 15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Курти једини кривац за ово што се дешава, а жели да кривицу пребаци на Србију

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да спроводи Бриселски споразум и да је он једини кривац за ово што се дешава, а да жели сву кривицу да пребаци на Србију.
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Дачић је за телевизију Прва рекао да нам је сада више него икада потребно јединство, јер, како је истакао, желе Србију да казне и да пониште оно што сви знају, а то је да Курти неће да спроводи Бриселски споразум и да је он једини кривац за ово што се дешава, а жели сву кривицу да пребаци на Србију.

Оцијенио је да се Србија тренутно налази у једној од најтежих ситуација од 2004. и да је нормално да будемо спремни на сваку врсту интервенција.

- Ми сада имамо једну потребу да се враћамо на резолуцију 1244 да КФОР буде та снага која ће гарантовати мир. То не може да буде косовска полиција, јер је она је албанска полиција јер је састављена од Абанаца, а суштина споразума је била да тамо гдје су Срби буде српска полиција у оквиру косовске полиције - указао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао и да долази до нагомилавања снага на сјеверу КиМ, на шта Приштина нема право.

Према његовим речима, Курти је прешао у фазу када не критикује само предсједника Србије, већ и цијелу међународну заједницу, а да нико на те његове речи не реагује.

- Нико не пита шта ће албанска полиција на сјеверу КиМ - нагласио је Дачић.

Он је рекао и да поједини медији све више врше масиван напад на државну политику.