latinica  ћирилица
01/10/2023 |  13:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Миливојевић: Курти ће покушати да своје политике назове оправданим и легитимним

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић, оцијенио је данас да је то што се десило у селу Бањска на КиМ излазна стратегија за премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија послије низа опструкција које је вршио у оквиру дијалога под окриљем ЕУ, као и да ће покушати своје политике да назове оправданим и легитимном.
Зоран Миливојевић (Фото: TANJUG/TANJA VALIC) -
Зоран Миливојевић (Фото: TANJUG/TANJA VALIC)

- Све се догодило у најнеповољнијем тренутку за Србију: послије неуспеха у Бриселу и послије верификације принципа у Њујорку. Курти иде на тезу да докаже да на сјеверу Косова и Метохије дјелују терористичке структуре, да би то могао да капитализује. Не само то, он ће покушати да их назове оправданим и легитимним дијелом његове стратегије и политике коју спроводи. То је суштина и он ће на томе инсистирати - рекао је Миливојевић за Тањуг.

Он сматра да када је ријеч о западним центрима, да су "они постигли важан поен да изједначе одговорност за стање на КиМ између Београда и Приштине" уз осуду Београда.

Миливојевић каже и да се Србија сада налази у сасвим другачијој, неповољнијој позицији, али упозорава - уколико се Србија сада антагонизује то додатно отежава могућност неког сценарија за повратак на трагање за политичким рјешењем.

- Има политичких представника, од Нијемаца до неких других, који се залажу (за тезу) да је ово био тероризам и да би Србију требало тако третирати. Међутим случај Радоичић је важан и у унутрашњем смислу за Србију, да би се коначно рашчистили мјесто и улога тог господина. Он се доста дуго провлачи као контроверзна личност - и политички, и безбједносно, али и по линији криминала - рекао је Миливојевић.

Додао је да је за Србију ово прилика да самосталном истрагом рашчисти то што се догодило како због Срба на КиМ, тако и због улоге Београда везано за цјелокупну ситуацију са КиМ.

Према његовим ријечима кључно је да Србија због себе расчисти да ли је истина оно што је Радојичић признао на саслушању - да је дјеловао сам и без органа Србије јер је то важно за нашу земљу и због њеног положаја, и због будућности дијалога, и због српске позииције у дијалогу.

Бивши дипломата Милован Божиновић оцијенио је да ће случај у селу Бањска на КиМ, усмјерити ситуацију у правцу који Србији не одговара. Према његовим ријечима, признање Милана Радоичића да је са својом паравојном формацијом дјеловао мимо знања државних органа Србије неће олакшати спољнополитички положај Србије којој се чак пријети казненим мјерама или санкцијама.

- Ово ће искомпликовати нашу ситуацију и усмјерити је сада у једном правцу који нама не одговара. Губитници ће бити након тога прво косовски Срби. Ми знамо из саопштења КФОРА и ЕУЛЕКСА да су били задовољни акцијом косовске полиције коју су пратили и контролисали и нису примјетили никакво прекорачење овлашћења - оцијенио је Божиновић.

Он је истакао да ће тзв. косовска полиција послије свега добити одрјешене руке да дјелују грубље него до сада. Божиновић указује да ће се у наредном периоду анализирати и доказивати хипотезе да иза акције у Бањској стоји држава Србија и изразио бојазан да ће се та акција третирати као терористички атак на тзв. Косово.

- Не могу да искључим сценарио да ће се тражити Радоичићево изручење косовским властима. Такав ултимативан захтјев биће постављен Србији како би се појачала њена дефанзива у којој ће се наћи. Мораћемо да доказујемо да са нечим што је квалификовано као терористички акт ми немамо никакве везе - рекао је Божиновић и додао да се у том случају отвара низ озбиљних питања о поријеклу и количинама оружја итд.

Коментаришући захтјев три балтичке земље да се Србији уведу санкције због дешавања у Бањској, Божиновић је оцијенио да је ријеч "о једном неозбиљном приједлогу".

Према његовим ријечима они то раде из неког свог бијеса и ти захтјеви имају неке своје корјене, али, како каже, томе не би требало придавати велики значај.

- То је бизарно, али и ту не можемо ништа. Мислим да је излаз за Србију једна наша темељна, обухватна, транспарентна истрага онога што се догодило. Без тога ће се појављивати низ ствари које ће нам други приписивати, како ко већ буде хтио и колико процјени да му је потребно да би даље настављао притисак - рекао је Божиновић.

Он истиче да је веома значајно да су САД реаговале "прилично умјерено" јер , како каже, у Вашингтону знају да "веома ризично изгубити Србију као партнера у будућим комбинацијама".

Божиновић наглашава да су САД дале српским властима једно одређено вријеме да консолидују свој поглед на овај случај и да изађу са својим ставовима о свему томе.

- При томе ја не видим да то може ићи другачије осим да Радоичић иде на суд за једно тешко дјело - оцијенио је Божиновић.

Миливојевић се сагласио да је реаговање Вашингтона било умјерено, али је подсјетио да упркос доброј сарадњи Србије и САД, Америка неће престати да инсистира на независности тзв. Косова.

Међутим, сматра Миливојевић, иако то није ништа ново, добро је што САД то питање хоће да рјешавају са Србијом, у функцији јачања међусобних односа.

Према његовим ријечима у Вашингтону добро знају да на овим просторима Србија мора бити партнер званичном Вашингтону.