latinica  ћирилица
01/10/2023 |  15:26 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Остојић: Јединствен борачки додатак - велики корак напријед

Демобилисани борци Војске Републике Српске од данас ће моћи да остваре право на јединствени мјесечни борачки додатак, чиме је направљен велики корак напријед за борачку популацију, изјавио је данас у Билећи предсједник Борачке организације Српске Радан Остојић.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

- Ово је велики корак напријед за борачке категорије, а мали за појединачног демобилисаног борца - рекао је Остојић и нагласио да од оснивања Републике Српске није издвојен тако значајан износ средстава за борце у тако кратком времену.

Остојић је напоменуо да се увођењем јединственог мјесечног борачког додатка уводе у права све борачке категорије и анулира било какав вид дискриминације.

Он је подсјетио да је од августа прошле године интезивно преговарано о томе.

- Направили смо велики корак напријед и затворили једно поглавље, али одмах наредних дана отварамо друго и почињемо рјешавати друге проблеме - рекао је Остојић новинарима у Билећи.

Остојић је истакао да се увијек мора тежити да материјални статус бораца буде подигнут на виши ниво.

- Али, увијек ћемо морати бити свјесни да демобилисани борац никада неће моћи примити довољно било какве новчане сатисфакције у поређењу са њиховом жртвом коју су поднијели за одбрану Републике Српске - истакао је Остојић.

Представници БОРС-а и Владе Републике Српске потписали су прије два дана у Бањалуци меморандум о сарадњи, којим је предвиђено да демобилисани борци Војске Републике Српске од 1. октобра могу да остваре право на јединствени мјесечни борачки додатак.

Сви категорисани борци могу остварити право на јединствени мјесечни борачки додатак у износу од 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, док ће од Нове године то износити три КМ, за шта је у буџету Српске обезбијеђено додатних 150 милиона КМ, речено је након потписивања и најављено да ће Влада Српске у наредном периоду наставити да ради на побољшању статуса борца Војске Републике Српске.

Јединствени мјесечни борачки додатак оствариће 194.000 категорисаних бораца у Републици Српској, с тим да је досадашње издвајање за мјесечни борачки додатак износило 81 милион КМ, а након потписивања Меморандума, тај износ би требало да буде повећан на 230 милиона КМ.