latinica  ћирилица
01/10/2023 |  15:56 | Аутор: Агенције

Ухвати филм Бањалука од 12. до 14. октобра

Дванаести Међународни филмски фестивал "Ухвати филм Бањалука" биће одржан од 12. до 14. октобра у бањалучком биоскопу СинеСтар синемакс (кино-дворана 2), а улаз на све пројекције и пратећи програм је бесплатан.
Кино дворана (Фото: blitz-cinestar-bh.ba) -
Кино дворана (Фото: blitz-cinestar-bh.ba)

Свечано отварање биће 12. октобра у СинеСтару са почетком у 19 часова, а наредна два дана, 13. и 14. октобра, програм се наставља на истој локацији.

- На овогодишњи филмски конкурс пријављена су 454 филма из свих крајева свијета, а у оквиру филмског програм премијерно ће бити приказано 17 филмова који мијењају перспективе и руше предрасуде. Играни, анимирани и документарни филмови су високог умјетничког квалитета - саопштили су организатори.

Ања Илић Станић, директорка Аудио-визуелног центра Републике Српске, отвориће фестивал, након чега ће филмски програм почети пројекцијом документарног филма "Трећа срећа" у режији Давида Тодоровића (Црна Гора).

Осим пројекције филмова, публику очекује и занимљив пратећи програм фестивала.

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета, у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Српске 4. октобра од 12 часова биће одржана пројекција краткометражних филмова под називом "Дјечија недјеља у свјетлу инклузије" у изложбеном салону ове културне институције.

Панел-дискусија "Култура доступна свима" (модераторка Јелена Јоксимовић), са гостима из свијета културе, умјетности и књижевности, на програму је 13. октобра са почетком у 19 часова у СинеСтару.

У ревијалном дијелу филмског програма посјетиоци ће имати прилику да погледају документарни филм "Неки нови Бродвеј" у режији Дениса Бојића, након чега ће услиједити разговор са Денисом Бојићем и Зораном Јелићем.

Циљ фестивала је да се кроз филмску умјетност допринесе смањењу социјалне дистанце према особама с инвалидитетом промовишући све наше потенцијале и могућности, а битни сегменти фестивала су и рад на повећању културне партиципације особа с инвалидитетом, афирмација умјетничког стваралаштва и стручности у релевантним областима особа са инвалидитетом, као и утицај на медије ради адекватнијег и политички коректнијег праћења активности и дешавања у којима особе са инвалидитетом учествују.

Пројекат је дио регионалне мреже Филмског фестивала "Ухвати филм", који реализују партнерске организације из региона: КАО "Парнас" (Нови Сад), Удруга "Спирит" (Ријека), ХО "Партнер" (Бањалука) и НВУ "Арт 365" (Подгорица).

Фестивал је суфинансиран средствима Аудио-визуелног центра Републике Српске и града Бањалука.