latinica  ћирилица
01/10/2023 |  17:21 ⇒ 17:26 | Аутор: Агенције

Милион Пољака протестовало против Владе

Скоро милион људи окупило се у Варшави на протесту либералне опозиције против политике националистичке владајуће странке Право и правда, процијениле су градске власти.
Протести у Варшави (Фото: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK) -
Протести у Варшави (Фото: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK)

"Око милион људи", објавио је кабинет градоначелника, протестовало је против владајућег ПиС-а на позив опозиције у центру Варшаве, 15 дана уочи избора.

Новинска агенција ПАП, цитирајући полицијске информације, пренијела је да је било око 100.000 људи.

- Ово је апсолутно највећи скуп у историји Варшаве - рекла је потпаролка канцеларије градоначелника Моника Беут.

Густо збијени, учесници су марширали носећи транспаренте с натписима "Доста нам је и желимо промјене" и "Заједно имамо снагу".

- Ништа не може зауставити ову силу. Нека нико у редовима власти нема илузија. Ова промјена је неизбјежна - поручио је бивши премијер Доналд Таск

Двије седмице прије парламентарних избора у Пољској, највећи опозоциони савез у земљи - Таскова Грађанска коалиција - позвао је своје присталице да изађу на улице главног града на "Марш милиона срца".

Протесте подржава и лијеви савез Љевица.

Пољаци су позвани на изборе 15. октобра. У свим досадашњим истраживањима ПиС, који је на власти од 2015. године, води с јасном предношћу.

Према истраживању Института Ибрис, предвиђа се да ће владајућа странка добити 35,1 одсто гласова и може се надати трећем мандату.