latinica  ћирилица
01/10/2023 |  18:10 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Други мандат Бореновића на челу ПДП-а обиљежило осипање странке (ВИДЕО)

Иако је прије мање од годину говорио да по страначком статуту нема право да поново буде на челу странке - Бранислав Бореновић, ПДП ће водити и наредних годину дана. То је потврђено и данас на Сабору странке.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Његов други мандат на челу странке обиљежили су састанци функционера ПДП-а са Кристијаном Шмитом, изборни крах Јелене Тривић, њен одлазак у Народни фронт и осипање странке.

У вријеме другог мандата Бранислава Бореновића на челу странке - ПДП је био једина странка у Републици Српској, чији су се функционери састајали са Кристијаном Шмитом, а кога Српска не признаје за високог представника. У то вријеме, Бореновић је говорио да је Шмит реалност и да не види разлог зашто с њим не би разговарао.

- Видите сами да је високи представник Шмит реалност, он је ту, човјек који може бити фактор и који може разријешти постојеће стање - рекао је раније Бореновић.

Кад је Шмит изјавио да су га поједини опозиционари из Српске тражили да смијени Милорада Додика - Бореновић је промијенио причу, изјавом да је Шмит ипак лажни високи представник и да није кредибилан да даје изјаве које су нетачне. Тврдио је Бореновић, након избора, и да се неће кандидовати за трећи предсједнички мандат у ПДП-у. Но, након данашњег страначког Сабора - јасно је, да ће Бореновић и даље странку водити.

- Као предсједник коме је продужен мандат, у складу са Статутом - у наредних годину дана, до локалних избора - истакао је данас Бореновић.

А, оцјене Бореновићевих страначких сабораца, након изборног краха Јелене Тривић, биле су потпуно другачије.

- Резултат је лош, нема раста, нема напретка. Када је такав изборни резултат треба ви да поднесу оставке - рекао је тада Драшко Станивуковић.

Управо након изборног дебакла ПДП-а, Бореновић је тврдио да неће бити кандидат, јер по Статуту странке на то и нема право након два узастопна мандата.

- ПДП је партија у којој има пуно озбиљних људи, јаких политичких бисера и људи који имају довољно креидбилитета и мудрости и снаге и одлучности да могу без икакве дилеме преузети вођење ПДП-а - изјавио је Бореновић.

Ипак, ни ове Бореновићеве ријечи нису се обистиниле. A, недуго затим, за ПДП је услиједио нови ударац! Јелена Тривић окренула је леђа странци која је све снаге у њу уложила.

- Као неко ко је био врло снажно иза тога, да Јелена Тривић буде предсједнички кандидат - наравно није ми драго - истакао је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.

Па тако, у трку за предстојеће-локалне изборе странка улази без кадрова, које је из ПДП-а управо повукла Јелена Тривић, формирањем Народног фронта. Бореновића, како је више пута изјављивао, то не брине.