latinica  ћирилица
01/10/2023 |  20:21 ⇒ 20:21 | Аутор: sputniknews.com

Велика Британија шаље 200 војника на КиМ

Влада Велике Британије саопштила је да ће повећати број војника у саставу КФОР-а, након подизања тензија у сјеверном дијелу Космета.
КФОР, Звечан (Фото: TANJUG/ STR/bs) -
КФОР, Звечан (Фото: TANJUG/ STR/bs)

- Након захтјева врховног команданта савезничких снага за Европу и одобрења Сјеверноатлантског савјета, Уједињено Краљевство ће у наредним данима распоредити око 200 војника из 1. батаљона Краљевског пука принцезе од Велса да се придруже британском контингенту од 400 војника који је већ присутан као дио годишње вјежбе - наводи се у саопштењу Владе Велике Британије.

Јединица британске војске додјељена је команданту НАТО снага на Космету на посебан захтјев врховног команданта савезничких снага за Европу америчког генерала Криса Каволија.

- Ово распоређивање свједочи о лидерству и агилности Министарства одбране Уједињеног Краљевства и обезбједиће додатну снагу и стручност НАТО-у, као дио наше непоколебљиве посвећености Алијанси - додаје се у саопштењу.

Адмирал Тони Радакин, начелник Штаба одбране рекао је да Велика Британија наставља да буде основни део НАТО Алијансе, дјелећи војну експертизу и снагу.

- Ширење наше подршке КФОР-у наглашава нашу непоколебљиву посвећеност НАТО-у и безбједности региона Западног Балкана. Под командом НАТО-а, и радећи заједно са снагама других савезничких држава, снаге Уједињеног Краљевства биће на располагању за извођење операција у складу са мандатом КФОР-а за очување безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све људе на Космету - поручио је адмирал Радакин.

Обавеза Велике Британије према КФОР-у продужена је у мају 2023. године када је министар оружаних снага Џејмс Хепи најавио да ће та земља наставити да доприноси мисији НАТО-а најмање до 2026. године.

- Снаге Велике Британије су преузеле кључну улогу у очувању мира и јачању безбједности у региону више од двије деценије, и заједно са својим савезницима настављају да показују колективну снагу у суочавању са сложеним питањима са којима се свијет данас суочава - додаје се у саопштењу.