latinica  ћирилица
02/10/2023 |  07:00 ⇒ 08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Петронијевић: Полиција самопроглашеног Косова извршила тешко кривично дjело

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је синоћ да се из снимка свједочења лица које је присуствовало убиству једног од Срба на сјеверу Косова може закључити да је полиција самопроглашеног Косова извршила тешко кривично дjело, које је забрањено свим међународним актима.
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

- Имате много међународних конвенција које забрањују тортуру, нечовjечно понашање према лицима која се лишавају слободе, а то је очигледно у овој ситуацији случај. Нисам разумио из овога да ли је овај био рањен па је пао, или је пао сасвим случајно, то не мијења ствар. Ово је очигледна егзекуција и то је тешко кривично дјело, на шта би полиција /самопроглашеног/ Косова морала да реагује на адекватан начин, да да доказе о томе - рекао је Петронијевић на ТВ Пинк.

Он не сумња у аутентичност снимка свjедочења и подсjећа да у кривичном праву постоји сегмент који говори да такве детаље свjедочења може да да само неко ко је био на лицу мjеста.

- Ово је толико аутентично да не сумњам у то, оно у шта сумњам је оно што се у наставку свега овога догађало, а то је предаја посмртних остатака ове тројице погинулих. Седам дана се није обдукција завршила, седам дана нису дали записник о обдукцији, нису дозволили Еулексовим стручњацима и међународним форензичарима да присуствују лицу мјеста, да присуствују обдукцији. Нису дозволили да наши дођу. Сад је јасније због чега су то радили, било је очигледно посла да се уклоне ти трагови, који воде ка томе да се и материјалним доказима покаже да је извршена егзекуција, а не да је у питању некаква смрт у размјени ватре - рекао је Петронијевић.

Он је додао да без обзира на то да ли је убијени Србин био у униформи или не, и све и да је имао оружје, у моменту рањавања престаје да буде непријатељ.