latinica  ћирилица
02/10/2023 |  09:28 ⇒ 09:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска од данас и правно власник првог од 12 авиона "Рафал"

Хрватска ће данас правно постати власник првог, од укупно 12 вишенамјенских борбених авиона "Рафала", које је купила од Француске, а од којих ће првих шет бити испоручено у другом кварталу наредне године.
Борбени авион "Рафал" (Фото: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU) -
Борбени авион "Рафал" (Фото: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU)

То је најавио хрватски министар одбране Марио Баножић и додао да ће правна примопредаја првог вишенамјенског борбеног авиона између Француске и Хрватске бити обављена у француској ваздушној бази.

- Сама имплементација пројекта вишенамјенског борбеног авиона улази у своју финалну фазу. Данас ћемо имати историјски дан који обиљежава прије свега, мандат Владе на челу с Андрејем Пленковићем кад је ријеч о ресору одбране – то је правно преузимање првог "Рафала", који ће у Хрватску заједно са осталих пет бити почетком другог квартала наредне године - најавио је Баножић.

Он је рекао да је то дан када Хрватска постаје власник првог Рафала, као и да је поносан што хрватски пилоти већ лете у "Рафалима" у Француској и успјешно свладавају знања и вјештине, саопштено је јуче из Министарства одбране.

Цио пројекат ће се, каже Баножић, одвијати планираном динамиком, изградња потребне инфраструктуре се развија у складу са плановима, а паралелно с тим иде и обука пилота и техничара у сарадњи с француским партнерима у пројекту.

Како је пренијела ХТВ у касарни "Пуковник Марко Живковић" на Плесу у току су опсежни грађевински радови како би све било спремно за прихватање првих шест борбених авиона у другом кварталу наредне године.

Граде се зграда ескадриле, зграда симулатора и три хангара - за одржавање авиона, за одржавање мотора и за паркинг. Дио радова требало би да буде готов до краја ове године, а цијели комплекс до прве половине наредне године.