latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:17 | Аутор: СРНА

Канада се јасно оградила од нацисте, а Њемачка од Шмита?

Канада је направила грешку, речено је Срни у Влади те земље поводом одавања почасти у канадском парламенту нацистичком ветерану Јарославу Хунки.
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

- Направљена је грешка и предсједник Доњег дома парламента Канаде Ентони Рота извинио се за грешку и дао оставку на своју дужност предсједника - рекла је портпаролка у Канцеларији за сарадњу са медијима Одјељења са спољна питања Владе Канаде Шарлот Меклиод.

Меклиодова је подсјетила да је канадски премијер Џастин Трудо описао Ротин позив нацисти Хунки да присуствује обраћању у парламенту као "дубоко срамотан" за Канаду.

- Учешће Хунке била је у потпуности одговорност бившег предсједника Роте. Функције предсједника Доњег дома су независне од канадске Владе. Кабинет премијера, Одјељење за свјетска питања Канаде и украјинска делегација нису унапријед обавијештени о позиву или одавању почасти - нагласила је Меклиодова.

Према њеним ријечима, посвећеност Канаде борби против расизма, антисемитизма и свих идеологија мржње је непоколебљива.

- Канада се поносно борила заједно са земљама савезницама у Другом свјетском рату против нацизма и наставиће да тежи ка свијету без мржње и тираније - нагласила је Меклидова.

Украјински ветеран Јарослав Хунка, који се борио у редовима нацистичке 14. СС гренадирске дивизије "Вафен" током Другог свјетског рата, добио је аплауз и овације као да је херој у парламенту Канаде 22. септембра, током уводног обраћања Роте, након којег се посланицима обратио предсједник Украјине Владимир Зеленски.

Након разоткривања Хункине улоге у озлоглашеном СС-у, Рота је поднио оставку.

ТИШИНА ОКО ШМИТОВОГ ЗАЛАГАЊА ЗА НАЦИСТЕ

За разлику од Канаде која се недвосмислено оградила од одавања почасти нацисти, ОХР, Њемачка и земље које признају нелегалног Кристијана Шмита нису се оградиле од Шмита који је 2007. године као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса, а тај скандал је касније заташкан, пише Срна.

Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске објавио је исцрпан текст о Шмитовом покушају да рехабилитује Молдерса, познату личност Трећег рајха, као и о Шмитовом чланству у Kameradenkreises der Gebirgstruppe, што би се могло описати као "Круг припадника друштва брдских трупа", чији је вођа био нацистички СС генерал Хуберт Ланц, кога се ова организација није одрекла ни до данас.

ШМИТ НИЈЕ ОДГОВОРИО НА ПОЗИВ ЈЕВРЕЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ДА СЕ ПОМОЛИ ЗА СТРАДАЛЕ ЈЕВРЕЈЕ

Из ОХР-а није одговорено на питање Срне да ли ће се Шмит одазвати на позив предсједника Јеврејске општине Добој Данијела Атијаса да, без обзира на исказану идеолошку склоност, као грађанин посјети Јеврејски културни центар са синагогом у Добоју и помоли се за све Јевреје страдале од нацистичког режима током Другог свјетског рата.

- Свако треба да се моли за мртве без обзира на вјерско или национално поријекло жртве - изјавио је раније Атијас поводом објављених материјала ЦДПИ о идеолошком дискурсу Шмита окренутом ка одржавању нацистичких традиција Вермахта.

Атијас је рекао да, с обзиром на то да нема легитимитет високог представника, Шмит у својству грађанина, као и сви други, може да ода почаст за 89 невино страдалих Јевреја Добоја чија имена се налазе на Спомен-плочи јеврејских жртава фашистичког терора у периоду 1941-1942. године.

ШМИТ МИМОИЛАЗИ И БРАТУНАЧКО ГРОБЉЕ

Срна је указала и на то да је Шмит прошао више пута поред братуначког гробља, које га је опомињало да су ту сахрањене невине српске жртве из протеклог рата, али да, ипак, није изразио жељу да стане испред Крста у Братунцу и поклони сјенима 3.500 убијених Срба.