latinica  ћирилица
02/10/2023 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Београдска филхармонија се повукла са аустријско-њемачке турнеје

Београдска филхармонија саопштила је данас да се са жаљењем повлачи из пројекта аустријско-њемачке турнеје, наводећи као разлог глобалну нестабилност тржишта.
Београдска филхармонија (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Београдска филхармонија (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

Филхармонија је подсјетила да је турнеја требало да обухвати концерте у Бечу, Фирзену, Штутгарту и Висбадену од 5. до 9. новембра, са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и виолинистом Немањом Радуловићем.

Како је наведено, "у свјетлу припреме стогодишњице Београдске филхармоније, уложен је континуиран рад од стране промотера и менаџмента оркестра да се српски ансамбл представи у што више европских центара".

- Међутим, глобална нестабилност тржишта која се одразила на међународна гостовања великих ансамбала утицала је и на наш оркестар у већој мјери него што је било могуће предвидјети - каже се у саопштењу.

Из београдског оркестра су додали да су уложили изузетне напоре да се турнеја реализује, али да је "усљед промијењених околности које раније није било могуће сагледати, донесена тешка одлука да се филхармонија повуче из пројекта".

Према њиховим наводима, пројекат "у овом моменту представља ризик који институција у тренутној ситуацији није у могућности да преузме".

- Свјесни изазова које ова одлука доноси, као и потешкоћа које из ње произилазе, Београдска филхармонија изражава велику захвалност на разумијевању свим партнерима на пројекту - наставља се у саопштењу.

Београдска филхармонија је упутила "свима искрено извињење, поготово цијењеној публици, Фелцу, Радуловићу, као и организацијама Опус 3 Артистс и ИМГ Артистс".

- Изражавамо пуно разумијевање за нелагоде са којима се пословни сарадници суочавају, у нади да ће боље околности дозволити да се Београдска филхармонија представи љубитељима музике у градовима Аустрије и Њемачке - наводи се у саопштењу.