latinica  ћирилица
02/10/2023 |  15:43 | Аутор: РТРС

Орбан: Одлични односи са Српском, Будимпешта против употребе санкција

Односи Мађарске и Републике Српске су одлични и обје стране чине све да ојачају сарадњу, истакао је мађарски премијер Виктор Орбан.
Виктор Орбан - Фото: РТРС
Виктор ОрбанФото: РТРС

- Мађарска се снажно противи употреби санкција у случају БиХ и Срба у БиХ које због своје контрапродуктивне природе могу довести до ескалације тензија - саопштено је из прес- службе мађарског премијера након његовог састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Орбан је на састанку јасно ставио до знања да је очување стабилности западног Балкана изузетно важно за безбједност Мађарске и ЕУ, рекао је агенцији МТИ портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши.

На састанку је истакнуто да су односи Мађарске и Републике Српске одлични и да се чини све да се сарадња ојача, што се огледа и у заједничким започетим пројектима.

- Разговарано је о томе да мађарске компаније имају значајан инвестициони и комерцијални потенцијал у финансијском сектору, енергетици и телекомуникацијама који намјеравају да искористе у БиХ - рекао је Хаваши.

Према његовим ријечима, мађарски премијер је изразио наду да ће БиХ у наредном периоду напредовати у процесу европских интеграција.

- Циљ је да током мађарског предсједавања ЕУ у другој половини 2024. године интеграција региона западног Балкана добије посебну пажњу у ЕУ - додао је Хаваши.