latinica  ћирилица
02/10/2023 |  16:31 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Випотник о Трговској гори: Хрватска води нетранспарентан процес (ВИДЕО)

У Новог Граду су почела нулта истраживања на подручју утицаја планиране изградње одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Черкезовцу, Трговској гори, коју Хрватска намјерава да изгради на граници са БиХ.
Бојан Випотник - Фото: РТРС
Бојан ВипотникФото: РТРС

Истраживања су озваничили ресорни министри Републике Српске и ФБиХ, као и чланови Експерстког тима.

Министар за посторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да су све институције сложне и дају максималне напоре да се спријечи намјера Хрватске да на граници са БиХ гради складиште радиоактивног отпада.

- Ако се изгради објекат морамо имати неко почетно стање, ако дође до било каквог инцидента, односно цурења радионуклеида у животну средину. То је основни разлог зашто се ради нулто стање - изјавио је предсједавајући Експертског тима за Трговску гору Емир Диздаревић.

- У новембру ћемо одржати састанак са секретаријатом ЕСПО конвенције у Женеви гдје ћемо аргументовано, чињеницама образложити проблематику у којој се налазимо. Образложити да Хрватска води један потпуно нетранспарентан процес, при томе не поштујући ниједну од одредаба ЕСПО конвенције - рекао је Випотник.