latinica  ћирилица
02/10/2023 |  18:01 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Додик: Бољанић - симбол храбрости, херојства и солидарности српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је акција "Халијард" дио славног дијела историје српског и америчког народа и херојски подвиг наших предака, те још једна потврда да су Срби увијек били на страни побједника и антифашиста.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

- Не постоји слична операција која би могла да буде пандан овој, у цијелој окупираној Европи. Српско спасавање савезничких пилота, углавном америчких и британских, од нациста доказ је храбрости, хуманости и доброте српског народ - истакао је Додик за Срну поводом обиљежавања 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији "Халијард - ваздушни мост" које ће бити одржано сутра у Бољанићу код Добоја.

Предсједник Републике је подсјетио да је у Бољанићу за само десетак дана изграђен импровизовани аеродром са којег је спасено више од 60 савезничких пилота, те да је то мјесто традиционалног окупљања српског народа гдје треба да његујемо и чувамо истину о херојству српског народа и наших славних предака који су ризиковали своје животе да би помогли савезничким пилотима.

- Бољанић је историјско мјесто које ће на мапи свијета остати вјечно уписано као симбол храбрости, херојства, племенитости, солидарности у борби за слободу у Другом свјетском рату. На том мјесту већ традиционално одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој мисији - нагласио је Додик.

Он је рекао да се данас са посебним уважавањем можемо сјећати овог јуначког подвига свог рода и својих предака, срећни и поносни јер носимо њихове гене због чега их никада не смијемо издати ни окаљати њихов образ и чојство.

- О акцији "Халијард" најбоље говоре свједоци и људи који његују традицију, а прије свега амерички пилоти, који и у Прањанима у Србији и у Бољанићу говоре о чињеницама које никакви покушаји фалсиковања не могу оспорити - нагласио је предсједник Републике Српске.

Подсјетивши на недавне нападе и негативне критике из политиког Сарајева на филм "Хероји Халијарда", Додик је рекао да је ријеч о људима који неће и не желе да погледају истини у очи, јер је она на страни Срба, па тако прибјегавају кривотворењу историје и чињеница из Првог и Другог свјетског рата, а посебно посљедњег Одбрамбено-отаџбинског.

- Потребно је да муслимани коначно схвате да истина није само оно што они кажу и како би они жељели да је виде. Истином се морају превладати све идеолошке баријере и политиканстка саплитања, јер покушаји фалсификовања чињеница с циљем потпиривања тензија само води у даље неразумијевање и нетрпељивости, којих је и превише - нагласио је Додик.

Он је додао да разумије да појединци користе све и свашта за политичка превирања, манипулације и подметања, али истина је неупитна, а славна историја српског народа је управо чињеница која се не може оповргнути никаквим прљавим лажима и политикама.

Додик је рекао да акција "Халијард" говори о херојству, солидарности, жртвовању и пријатељству српског и америчког народа насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе за слободу и не може да вријеђа никога, већ треба да буде примјер понашања и у миру.

- Колико су ову операцију цијенили савезници говори и податак да су предсједник Пољске Владислав Сикорски, предсједник САД Хари Труман и предсједник Француске Шарл Де Гол својевремено одликовали ђенерала Драгољуба Дражу Михаиловића, антифашисту, команданта Југословенске војске у отаџбини.

То су историјске непобитне чињенице које и више него довољно довољно говоре о Србима као народу, и по томе су јединствени, јер ниједан народ ни у даљој ни у ближој прошлости нема овакву историју као српски. Такви смо и данас - туђе нећемо, а своје не дамо и увијек смо на страни правде и правичности - поручио је предсједник Српске.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра ће у Бољанићу код Добоја бити обиљежено 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији "Халијард - ваздушни мост", историјског догађаја од републичког значаја.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.