latinica  ћирилица
02/10/2023 |  18:37 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије у БиХ: САД финансирају медије и НВО широм свијета ради смјене влада

Из Амбасаде Русије у БиХ наводе да су неосноване изјаве америчке Амбасаде у вези са Законом о посебном регистру и транспарентности рада непрофитних организација Републике Српске, јер су управо Сједињене Америчке Државе међу првима у свијету донијеле свој чувени закон о страним агентима који предвиђа ригорозне мјере за прекршиоце.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Обратили смо пажњу на безочне и неосноване критичке изјаве Амбасаде САД у вези са Законом о посебном регистру и транспарентности рада непрофитних организација Републике Српске, који, како они кажу, нема реперкусија на законе САД, него је наводно уведен по узору на репресивно руско законодавство. Ове тврдње не пију воде, јер свима је познато да су управо САД међу првим у свијету донијеле свој чувени закон о страним агентима, који предвиђа ригорозне мјере за прекршиоце - саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу се додаје да је историја Америке пуна репресивних искуства и пракси и да је довољно споменути доба "макартизма" у педесетим годинама прошлог вијека, ограничење рада страних медија и забране за стране посматраче на изборима.

- Нажалост, пуно тих пракси стигматизације није остало само далека историја него се настављају и развијају, а управо у САД су добили посебан назив - култура отказивања. Сада је чак и састанак са дипломатама Русије у САД разлог за прогањање и оптужбе самих америчких држављана. Америчка дипломатија ипак мало напредује, мање директно лажу и више прећуткују - наведено је у саопштењу.

Из Амбасаде Русије додају да САД прећуткују да се према њиховом Закону о регистрацији страних агената - ФАРА затворска казна може добити због кршења правила предочавања свих публикација у року од 48 часова.

Осим тога, како је наведено, САД прећуткују да све невладине организације /НВО и медији/ - "страни агенти" морају пружити детаљни извјештај о састанцима са представницима државних органа своје земље, што често парализује посао тих НВО или медија.

Из руске Амбасаде истичу да тачка 951 у члану 18 америчког закона предвиђа казну од 10 година затвора за пропуст регистрације као страног агента.

- Има више тих "узора демократије". Посебно је ноншалантна аргументација да се сличан закон у Русији, наводно, користи ради масовних репресија док је у самим САД регистровано врло мало судских случајева у вези са законом ФАРА - додаје се у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је апслолутно природно да у САД има мало судских случајева за стране агенте, јер се нико не мијеша у америчку унутрашњу политику преко медија или НВО нити жели тако нешто.

Из руске Амбасаде истичу да Сједињене Државе финансирају медије и невладин сектор широм свијета ради манипулација политичким странкама и смјене влада.

- Признавали су своје финансирање НВО у страним државама више пута од Никарагве и Ирана до Украјине. Стога, сасвим је логично да ће се сличан закон о страним агентима тицати већег броја невладиних организација овдје, које се баве политичком дјелатношћу о трошку страних спонзора. Сматрамо да такво појашњење ситуације никако није у супротности са слободом говора - наведено је у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.