latinica  ћирилица
02/10/2023 |  19:12 ⇒ 21:08 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Извјештаји о Бањској које је Бијела кућа добила нису тачни

Извјештаји који су стизали у Бијелу кућу о дешавањима у Бањској нису тачни, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић за Си-Ен-Ен.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

- Прије неколико дана имали смо мање од 8.400, данас имамо 4.400 људи у тој зони што је уобичајено - рекао је Вучић у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Вучић је објаснио да је 2001. године потписан аранжман са НАТО о приступу Копненој зони безбједности.

- Договорено је да је користимо без икаквих ограничења. Увијек смо слушали наше партнере о деескалацији ситуације. Не требају нам ратови, ми желимо веће присуство Кфора, посебно на сјеверу Косова и Метохије. То је један од начина на који би се повећала безбједност српског народа на КиМ - казао је он.

Вучић је нагласио да није ни подигнута борбена готовост српске војске у близини административне линије.

- Србија је посљедња земља којој су били потребни инциденти на Косову и Метохији због динамике дијалога. Сви су видјели да је Србија била конструктиван партнер, а друга страна није урадила ништа, већ постепено етничко чишћење - истакао је Вучић.

Он је указао на нападе на српске цивиле и на смањење броја српског становништва на Косову и Метохији од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини.

- Од доласка Куртија на власт 10 одсто је мање Срба на КиМ, а било је више од 420 напада на наш народ на сјеверу КиМ - напоменуо је Вучић.

На питање да ли ће предати Милана Радоичића, Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људе који су починили кривична дјела.

- Он је доступан, на нашој је територији и учинићемо шта треба - рекао је он.

Додао је да он говори о коријену проблема, а то је да су Срби жељели да се заштите.

- Ја не браним, већ осуђујем убиство полицајца, али Срби су хапшени без оптужница, избацивани из кућа, ЗСО није формирана још од 2013. године, албански режим то не жели да спроведе у дјело - рекао је он.