latinica  ћирилица
02/10/2023 |  19:58 ⇒ 20:00 | Аутор: sputniknews.com

Прихваћен приједлог у ЕП: За двије недјеље о резолуцији о КиМ

На пленарном засједању Европског парламента у Стразбуру посланици су са 296 гласова прихватили приједлог да ЕП усвоји резолуцију о ситуацији на Косову и Метохији.
Европски парламент (фото:EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Европски парламент (фото:EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

- Сви знамо шта се догађало на сјеверу и сматрамо да је важно усвојити резолуцију за двије недеље - рекао је посланик Тонино Пицула, предлагач у име посланичке групе Социјалиста и Демократа, преноси ЕWB.

Сједница на којој ће се о резолуцији расправљати биће одржана на другом пленарном засједању у октобру, које ће се одржати за двије недјеље.

Подсјећамо, Европски посланици ће у уторак 3. октобра са Европском комисијом и Европским савјетом разговарати о односима Београда и Приштине, након погоршања ситуације усљед најновијих сукоба на сјеверу Косова.

- Високи представник ЕУ је најоштрије осудио напад наоружане групе на косовске полицијске службенике на сјеверу Косова од недјеље 24. септембра, у коме су погинули један полицајац и тројица нападача - наводи се у саопштењу ЕП.

Из Европског парламента подсјећају да су у два извјештаја која су усвојена у мају, посланици "позвали Београд и Приштину да се укључе у дијалог под покровитељством ЕУ и да без одлагања осигурају постизање свеобухватног, правнообавезујућег споразума о нормализацији односа, на основу начела узајамног признања".