latinica  ћирилица
02/10/2023 |  22:08 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Крив сам за ситуацију на КиМ јер сам прије годину дана вјеровао ЕУ и САД да ће испунити обећано

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је за ситуацију на КиМ крив јер је вјеровао ЕУ и САД да ће испунити шта су написали у рјешењу од прије годину дана и што је дозволио да зависимо од других.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Крив сам јер сам вјеровао да ће испунити што су написали и што сам Србе довео у ову позицију. Друга грешка је та што сам себи дозволио да зависимо од других и они су нас крунили дио по дио стајући на Куртијеву страну - рекао је Вучић за телевизују Хепи говорећи о дешавањима на сјеверу КиМ од прије годину дана.

Како је подсјетио, у септембру прошле године након спора око регистарских таблица постављене су барикаде, као и због смјене регионалног командира полиције Ђурића, што је, како каже премијер привремених приштинских институција наручио директно из Берлина.

- Тада Срби постављају барикаде, са њих добијамо КФОР-ове изјаве да су постављене експлозивне направе да не би одвукли камионе, исте направе од којих је страдао и полицајац, а неће да признају. Тада то траје, Срби се подижу у мирни устанак али скопчан са безброј проблема. Петнаест дана водимо тешке разговоре и долазимо до папира који и САД и ЕУ прихватају, а то је да нема листа за хапшење и да ће пустити све Србе са барикада без хапшења - рекао је он.

Додаје да тада Срби са КиМ, на састанку у Рашкој нису то прихватили, због чега је он тражио додатне гаранције за Србе.

- Ескобар је прво рекао не могу, а послије прихвата. Друго вече су исто одбили, треће смо чули шта стварно мисле. Ја сам вјеровао да је то једино могуће, вјеровао сам да ће све договорено да се спроведе у дјело, имао сам гаранције највећих свјетских сила - рекао је Вучић.

На питање о интервјуу који је раније данас дао за ЦНН Вучић је рекао да је он производ "нашег тешког и напорног рада, не дипломатске офанзиве". Истакао је да је коријен проблема у Куртијевом режиму.

- Коријени су у ономе од прије годину дана. Прије двије године када је Курти дошао, почиње прогон Срба. Када њемачки новинари кажу да је то гротескно - лажу, јер њихова амбасада зна да је отишло 11 одсто Срба, јер чекају да Косово остане без Срба - рекао је Вучић.

Он је нагласио да када је ријеч о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, колико год да смо били у праву и компромисно оријентисани, толико су неки, нарочито из Европе, покушавали да праве контра-мјере и да стају на Куртијеву страну. Он је нагласио да ће Курти наставити са прогоном Срба са КиМ и да ће за то имати подршку. Буде ли тзв. међународан заједница дозволила наставак терора, људи ће спаковати ствари и кренути тракторима,  рекао је Вучић.

- Морам да кажем да нисмо далеко од тога - истакао је предсједник Србије.

Вучић је изјавио да ће се у наредним данима видјети да ли ће свједок убиства Бојана Мијаиловића у селу Бањска на КиМ добити статус заштићеног сведока.

- Да ли ће он добити позицију или улогу заштићеног сведока, то ћемо да видимо у данима који су пред нама. Он је очевидац, он је свједок, он је то својим очима видио, а није неко ко има посредна сазнања, јер му је неко нешто рекао - истакао је Вучић.

Он је рекао да је за нас веома важно што је свједок то лично видео и чуо.

- И то је оно што је важно за нас, нико се око тога у свијету није узбудио, нити ће - рекао је Вучић.

Напоменуо је да не може да говори о свим сазнањима из полиције и шта је све речено, као и да ту има интересантних детаља.

- Желим да покажем ово људима, ово је аутоматска пушка М70 у наоружању полиције тзв. Косова, која је јурила и прогонила, између осталог, и са тим пушкама Србе на сјеверу КиМ, која је произведена у Крагујевцу. Све су то наше пушке, није само та - рекао је Вучић.

Додао је да се на једној слици манастира Бањска опет види пушка М70, код припадника тзв. специјалне косовске полиције.

- Јесмо ли ми њима то званично продали, па не, нисмо. Нема никаквог трага, али нико не пита одакле њима 20 пута више пушака, него што су их тамо пронашли, које су произведене у Србији. Дјечије игре... наших пушака можете да видите пута 1.000 у Украјини у односу и на једне и друге на КиМ, па то нико не пита, са обје стране. Како, Бог свети зна. Али то је у савременом свијету толико глупо питање, да немам ријечи - навео је Вучић.