latinica  ћирилица
02/10/2023 |  22:21 ⇒ 03/10/2023 | 09:35 | Аутор: РТРС

ДРУГИ УГАО: Тренутна ситуација на Космету одговора само Приштини, никако Београду (ВИДЕО)

Новинар из Грачанице Живојин Ракочевић изјавио је да је сјевер Космета окупиран те да је положај Срба изразито тежак. Oваква ситуација на Космету у овом тренутку једино је одговарала Приштини, а никако Београду, закључак је саговорника дијалошке емисије "Другог угла".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- Бањска је заправо симбол хиљаду неријешених случајева. Хиљаду инцидената у којима се гомила неправда. Срби на сјеверу КиМ су потпуно избачени из живота и морају да се прилагоде на гето услове живота у којима живе Срби јужно од Ибра - нагласио је Живојин Ракочевић, предсједник УНС, новинар и књижевник из Грачанице.

Митар Ковач, предсједник Евроазијског безбједносног форума, истиче да је Приштина до детања припремало ову операцију.

- Све оно што се нажалост десило доље са војно-полицијског аспекта, промашена операција и као да је вођена руком тих обавјештајних служби па и самих Албанаца. Пуно је индикатора који говоре о томе да је политичко и полицијско руководство у Приштини до детаља знало кретање, операцију, размјештај, опремљеност, обученост ових побуњеника-устаника - рекао је Ковач.

Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука у Бањалуци, истиче да Косово нема обрисе правне државе.

- Косово као држава, оно је заиста врло мало држава. Више је то једна кримогена структура и кад погледате посљедње, не само посљедње информације о проваљивању у путеве дроге, путеве криминала итд. чак иде и до самих њихових министара. Према томе нисам сигуран да њима одговара мир - нагласио је Шолаја.

Историчар Александар Раковић наглашава да је намјера Куртија и његовог режима да што више Срба оде са Космета.

- Србија у овом моменту може да дипломатским путем указује шта се дешава на Космету. Најважније да будемо стрпљиви, јер осјећа се дух промјена у цијелом свијету - каже Раковић.