latinica  ћирилица
03/10/2023 |  08:39 ⇒ 10:33 | Аутор: Агенције

Дрецун: Појачање снага КФОР-а биће усмјерено ка административној линији

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да ће појачање снага КФОР-а бити усмјерена ка административној линији и да Кфор није био задовољан том одлуком, јер она значи да ће преузети послове које је до сада на сјеверу обављала тзв. косовска полиција.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Он је, поводом најаве да ће нови број војника британског и њемачког контингента Кфора бити распоређен на КиМ, за Косово онлајн рекао да је то био захтјев Београда.

- Београд је сам тражио да се повећа број припадника Кфора на сјеверу КиМ и да послове који сада обављају припадници специјализованих, милитаризованих јединица на сјеверу, а које искључиво тероришу Србе, преузме КФОР - рекао је Дрецун.

Подсјетио је да КФОР није одреаговао на тај захтјев Београда.

- Наравно, из команде Кфора нису задовољни захтјевима Београда да преузму послове које обавља такозвана косовска полиција, али је очигледно у штабу НАТО донесена одлука да се због актуелне ситуације повећа број припадника Кфора, да одређене земље дају додатне снаге које су припремљене у резерви када то потребе захтијевају. Имајући у виду да политички запад, односно НАТО, а самим тим и команда Кфора, сматрају да су трагични догађаји у Бањској заправо нека врста терористичког акта, они постепено све више, нажалост, упиру прст у званични Београд, и ако имамо признање особе која је организовала ту групу, припремила и ушла са том групом и ако је речено да држава Србија са тим нема везе. У НАТО сматрају да треба да појачају своје присуство и то посебно уз административну линију да би затворили све могуће правце за евентуално убацивање нових таквих група - наводи Дрецун.

Истиче да ће појачање које стиже бити, прије свега, усмјерено на обезбјеђивање администартивне линије.

- Тако да ће то појачање које стиже бити првенствено усмјерено ка административној линији, а то једноставно све ове друге активности које су полицијске природе препушта такозваној косовској полицији и себе сврстава у неки трећи безбједносни прстен на Косову и Метохији. Прва је Британија одлучила да пошаље дио батаљона од 200 људи да би појачали присуство. Видимо да Њемачка отвара могућност да пошаље додатне снаге и мислим да су у припреми и неке друге снаге као што су рецимо турске и још неких земаља - каже Дрецун.

НАТО ће сада, како наводи, искористити ситуацију да појача присуство Кфора на администратувној линији да би спријечили, како они кажу, покушаје нове дестабилизације.

- То ће бити нека врста заштите за Аљбина Куртија и његове милитаризоване полицијске јединице да може несметано да обавља терор под изговором вршења никле антитерористичке акције које је он прогласио на цијелом сјеверу Косова - истакао је Дрецун.

Извор: kosovo-online.com