latinica  ћирилица
03/10/2023 |  10:29 ⇒ 11:19 | Аутор: Агенције

Сијарто одбацио наводе о мијешању Москве у изборе у Словачкој

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто одбацио је оптужбе о наводном мијешању Русије у парламентарне изборе у Словачкој, рекавши да Брисел све политичаре који не прате "европски либерални мејнстрим" назива "руским шпијунима".
Петер Сијарто (Фото: EPA/DUMITRU DORU) -
Петер Сијарто (Фото: EPA/DUMITRU DORU)

- Када патриотски политичар или политички савез, који стављају националне интересе на прво мјесто и противе се либералном мејнстриму Брисела, побиједе на изборима или имају барем шансу да учествују у њима, Брисел одмах почне да врши притисак и нападе и да их етикетира - рекао је Сијарто за мађарски лист "Мађар немзет".

Сијарто је истакао да је европски политички дискурс пао на ниво да руским шпијунима назива све оне који нису спремни да се прикључе европском мејнстриму и шаљу оружје Украјини.

Шеф мађарске дипломатије поздравио је побједу словачког премијера Роберта Фица на изборима и навео да се Фицо отворено држи става блиског оном у мађарској Влади у вези са најважнијим питањима мира, миграције и одбијања да се промовише "џендер пропаганда".

Словачко Министарство спољних послова позвало је јуче представника руске дипломатске мисије у вези са његовим изјавама о "мијешању" САД пред парламентарне изборе у Словачкој, који су одржани у суботу, 30. септембра. Словачка је оцијенила да је то било мијешање Москве у изборни процес, што је одлучно одбацила Амбасада Русије у Братислави.