latinica  ћирилица
03/10/2023 |  11:06 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Отвара се простор да Српска добије снажне савезнике

Сарадња предсједника Републике Српске Милорада Додика са премијером Мађарске Виктором Орбаном и његово дјеловање на спољнополитичком плану показују да предсједник Српске вишеслојно развија односе, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Додик има добре односе са Русијом и Кином, а са друге стране и на Западу има јаке партнере. Да је Република Српска конфронтирана са Западом у целини, имала би огроман проблем. Али, овако, када уз себе има Мађарску и у већој или мањој мери и политичаре из других земаља, притисак Америке и оних држава Запада које потпуно подржавају хегемонистичке захтеве Сарајева је потпуно релативизован - објаснио је Анђелковић.

Он је рекао да се побједом Роберта Фица у Словачкој отвара простор да та релативизација западног притиска буде још већа, односно да Република Српска добије снажне савезнике.

Анђелковић сматра да састанак Додика са мађарским премијером указује на нове смјерове сарадње, који ће бити од велике користи за Српску и њено јачање.

То се, појаснио је, може да закључи из Додикове најаве интензивирања сарадње са будућом владом Фица у Словачкој и могућег јачања суверенистичког блока у Европи.

- Победа Фица и потенцијално формирање владе у Словачкој са њим на челу отвара могућност да у ЕУ ојача суверенистички блок, а Република Српска у том блоку има свог партнера - изјавио је Анђелковић за Срну.

Он је истакао да многи од Мађарске, Словачке па надаље у суверенистичким круговима веома цијене понашање Републике Српске и Додика.

- Они сматрају да када један ентитет тако снажно може да се бори за сувереност, то треба да буде показатељ шта могу да раде већ суверене државе, које због својих кукавичких елита врло често попуштају - указао је Анђелковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након састанка у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном да је Мађарска важан партнер Републике Српске који разумије њену позицију. Орбан је за односе Мађарске и Републике Српске рекао да су одлични и да двије стране чине све да ојачају сарадњу.

Додик и Орбан разговарали су и о побједи Фица на парламентарним изборима у Словачкој и о потреби међусобног интензивирања сарадње и у политичком и економском погледу.