latinica  ћирилица
03/10/2023 |  11:55 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Објекат у изградњи УКЦ-а велика ствар за здравствени систем у Српској (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић обишао је градилиште објекта Универзитетско клиничког центра Републике Српске намијењеног пружању здравствене заштите обољелим од малигних болести.
Објекат у изградњи УКЦ-а, обишли Шеранић и Ђајић - Фото: РТРС
Објекат у изградњи УКЦ-а, обишли Шеранић и ЂајићФото: РТРС

Циљ пројекта је формирање регионалног центра за лијечење малигних болести унутар УКЦ-а који ће служити за смјештај пацијената на дужем лијечењу, као и дијагностички центар са адекватним капацитетима за дневно лијечење пацијената.

Објекат ће располагати са 360 кревета за дужи смјештај, и то Онкологија 190 лежаја, Хематологија 90 лежаја и 80 лежаја за палијативну његу пацијената који су у терминалној фази болести.

- Оно што је врло важно, а то су предусолови које смо стекли кроз сам закон здравствене заштите. Четврти спрат овог објекта који представља палијативну здравствену његу, нешто што ћемо свакако у великом капацитету имати за оне пацијенте који се нажалост налазе у терминалној фази болести и којима је тада потребна одређена врста његе - навео је Шеранић.

У УКЦ-у Републике Српске у Бањалуци у току је изградња новог објекта намијењеног пружању здравствене заштите обољелим од малигних болести, с обзиром на константан раст броја обољелих и недовољне капацитете болничког смјештаја.

- Ово јесте веома битна клиника за становнике Републике Српске, за најтеже наше болеснике и, нажалост, свуда у свијету па и код нас је велики пораст малигних обољења и дочекујемо их спремно овдје - рекао је директор УКЦ Српске Владо Ђајић.