latinica  ћирилица
03/10/2023 |  12:26 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Минић: Кривичне пријаве за нелегалан промет животиња (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарстав и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да је у неколико општина у Херцеговини утврђено присуство афричке куге свиња, а разлог је нелегални промет ових животиња из угрожених подручја због чега ће бити поднесене кривичне пријаве.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је рекао да је око 70 свиња из угроженог подручја транспортовано у Херцеговину, а налази су показали да је више од 80 одсто испитаних свиња позитивно на вирус афричке куге.

Истакао је од краја сљедеће седмице настављају исплату штете проузроковане афричком кугом свиња.

- Све ветеринарске организације, а крајњи рок је 15. новембар, имаће обавезу пописа свих животиња. Након тога ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете, нити поновног усељавања животиња на фармама гдје је била евидентирана афричка куга - рекао је Минић.

Он је навео да ће бити донесен и правилник који ће прописати ниво биосигурносних мјера да би се могло безбједно наставити са свињогојством.

Нагласио је да је до сада еутаназирано око 48.000 свиња у Српској.

Минић је поновио да Република Српска има активан приступ овом проблему, да правовремено реагује и да је ситуација под контролом.

Координатор Ресора за ветеринарство у ресорном министарству Негослав Лукић рекао је да су на вријеме успјели да открију два кластера у Невесињу одакле су свиње продате у Љубиње, Билећу, Гацко и Берковиће.

Републички ветеринарски инспектор Владимир Милијевић упозорио је да се приликом транспорта свиња мора имати увјерење о здравственом стању животиња или да долазе из незараженог подручја.

- У супротном, казна за правно лице износи од 3.000 до 9.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 500 до 1.500 КМ, колико и за физичко лице, те за самосталног предузетника од 1.000 до 3.000 КМ - рекао је Милијевић.