latinica  ћирилица
03/10/2023 |  12:45 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Носовић: Нећемо одустати од обиљежавања мјеста страдања Срба у ФБиХ

Савез логораша Републике Српске неће одустати од постављања спомен-обиљежја на мјестима гдје су Срби страдали и гдје су постојали логори за Србе у протеклом рату на подручју Федерације БиХ, поручио је предсједник Савеза Анђелко Носовић.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

- Не дозвољавају нам да поставимо спомен-обиљежје страдалим Србима у Возући, страдалим припадницима ЈНА у Добровољачкој и у Тузланској колони - рекао је Носовић Срни.

Он је подсјетио да је неколико пута срушен постављени крст на Златишту изнад Сарајева, оскрнављено спомен-обиљежје страдалим Србима у Казанима код Сарајева, као и Шушњар и Гаравице код Бихаћа.

Носовић је указао да оспоравају Србима и постављање слика српских жртава у Сребреници.

- Свјесни смо да у посљедње вријеме међународна заједница уз помоћ "домаћих сателита" Бошњака и Хрвата на све начине покушава да деградира Републику Српску, да унизи њено постојање, те да српски народ омаловажи, а тиме и српске жртве у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату - истакао је Носовић.

Носовић каже да ФБиХ не дозвољава Србима да обиљежавају своја стратишта било каквим натписом или подизањем спомен-обиљежја на мјесту страдања.

Он је поручио да Срби неће одустати од доказивања истине о размјерама страдања српског народа у протеклом рату у ФБиХ.

- Сада нам оспоравају међуентитетску границу која је постављена и гарантована Дејтонским споразумом. Без обзира како неко жели да тумачи ту границу, она је у Дејтонском споразуму постављена као граница - рекао је Носовић.

Носовић је упитао како је могуће да је некима у Сарајеву спорно то што је у Дејтону договорено да ентитетска полиција и Оружане снаге не могу да прелазе преко једне или друге стране ентитетске границе без дозволе власти ентитета, док српским удружењима у ФБиХ оспоравају право да поставе спомен-обиљежја на граничним или пограничним мјестима страдања Срба.