latinica  ћирилица
03/10/2023 |  12:52 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Кошарац: Ниједан закон неће бити усвојен док се не усвоји закон о Уставном суду

Сједница Савјета министара, на којој би требало да буде разматран Нацрт закона о судовима БиХ чији је предлагач Министарство правде, почела је данас у Сарајеву.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је, након састанка са министрима и замјеницима из Републике Српске, да ниједан закон неће бити усвојен у Савјету министара док се не усвоји закон о Уставном суду БиХ.

- Остајемо при ставу да ниједан закон неће бити усвојен у Савјету министара док се не усвоји закон о Уставном суду БиХ, који рјешава питање страних судија у овој институцији - написао је Кошарац на  друштвеној мрежи Икс.

На предложеном дневном реду Савјета министара је и приједлог одлуке о истицању заставе ЕУ у министарствима, управним организацијама и другим органима Савјета министара, коју је предложио Кабинет предсједавајуће Савјета министара.

Пред министрима би се требао наћи и приједлог одлуке о одобравању средстава текуће резерве буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину Министарству одбране у износу од 3,6 милиона КМ.

Министарство спољне трговине и економских односа доставило је Нацрт споразума између ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у царинском програму ЕУ за сарадњу у области царина, док је Министарство иностраних послова предложило приједлог одлуке о утврђивању висине основице за обрачун плата у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ за 2023. годину, као и нацрт одлуке о ратификацији споразума између ЕУ и БиХ о учествовању БиХ у програму "Програм јединственог тржишта".

Министарство финансија и трезора доставило је на дневни ред Иницијативу за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој за пројекат модернизације система централног гријања у општини Пале.

Дневним редовим су обухваћени и приједлог одлуке о именовању координатора и замјеника координатора БиХ за Инструмент претприступне помоћи /ИПА три/ за период од 2023. до 2027. године, као и приједлог одлуке о успостављању Одбора за "ИПА три" пројекат, те приједлог одлуке о радним групама за сектор претприступне помоћи ЕУ, који је предложила Дирекција за европске интеграције БиХ.

На приједлог Агенције за безбједност хране у БиХ министри ће расправљати о приједлогу одлуке о основању комисије за признавање природних минералних, природних изворских и стоних вода у БиХ.