latinica  ћирилица
03/10/2023 |  13:26 | Аутор: СРНА

"Посветити више пажње радницима у реалном сектору"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да радници у јавној управи имају добре плате и добар стандард, те да више пажње треба посветити радницима у реалном сектору.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Додик је напоменуо да је више од 25 одсто радника у управи вишак.

- Али, разумјели смо да не треба сада да се бавимо политиком отпуштања јер људима у овим тешким временима треба омогућити каква-таква примања - рекао је Додик новинарима у Бољанићу код Добоја.

Коментаришући захтјеве пет гранских синдиката који су прошле седмице изнесени на протестима у Бањалуци, Додик је напоменуо да плате које радници у јавној управи тренутно имају су и дио солидарности са другим грађанима Српске.

- То што неки из синдиката то не схватају, то је друго питање - рекао је Додик.

Рекао је да број окупљених на протесту најбоље говори шта људи мисле о томе.

- Протест који је најављиван више од мјесец дана, завршио се окупљањем 227 људи, заједно са члановима полиција у цивилу. То говори колика је снага тог синдиката - истакао је Додик.

Напоменуо је да је руководство Српске увијек спремно на разговоре и преговоре о платама радника.

- Покушали смо и са њима да радимо, али су нам то вратили на начин да су споразум представили на другачији начин него што то јесте. Тражило се једно повећање од пет одсто, затим једно од десет одсто и линеарну исплату од 100 КМ. Све смо исплатили и рекли да ћемо у наредном периоду, чим се створе околности да се могу повећати плате, то и учинити - појаснио је Додик.

Он је навео да је данас просјечна плата у Српској 640 евра, те подсјетио да је 2006. године, када је дошао на власт, била 100 евра.

- Ово друштво напредује и наравно да желимо да платимо раднике и да их задржимо овде, али постоје објективне околности шта се може или не може учинити. Нећемо угрозити билансе у Републици како бисмо удовољили захтјевима одређених синдикалаца који покушавају да буду политичари - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска је стабилна и завршила је свој буџетски оквир до нове године, захваљујући помоћи Владе Србије која је договорена у неким ранијим периодима.