latinica  ћирилица
03/10/2023 |  13:54 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите

Влада Републике Српске за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите сваке године издваја више новца и за ову годину за права корисника социјалне заштите која се финансирају из буџета Републике планирано је 49,2 милиона КМ, а за сва права из области дјечије заштите више од 140 милиона КМ, речено је у Влади.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Влада Српске континуирано извршава своје обавезе, а посебно води рачуна о осјетљивим категоријама друштва, те системским мјерама пружа подршку и унапређује њихов положај - навели су из Владе.

С обзиром на то да је порасла основица за утврђивање висине права на додатак за помоћ и његу другог лица, права на новчану помоћ и права на личну инвалиднину у Републици Српској, у овој години ова примања увећана су за око 13 одсто.

Када је ријеч о давањима по основу Закона о социјалној заштити Републике Српске, у првих пола године за новчану помоћ, додатак за помоћ и његу другог лица, здравствено осигурање корисника неких права, изједначавање могућности дјеце и омладине са сметњама у развоју и личну инвалиднину из републичког буџета исплаћено је 26,6 милиона КМ.

За око 7.000 корисника права на личну инвалиднину из буџета Републике Српске за шест мјесеци исплаћено је више од седам милиона КМ, док је за око 32.000 корисника права за помоћ и његу другог лица из буџета Републике Српске издвојено 16,6 милиона КМ. За кориснике права на новчану помоћ мјесечно се у просјеку издвоји нешто више око 380.000 КМ.

Према Закону, средства за финансирање права на личну инвалиднину обезбјеђују се у буџету, а средства за финансирање права на новчану помоћ и права на додатак за помоћ и његу другог лица се обезбјеђују у буџету и буџетима јединица локалне самоуправе према омјеру 50 одсто у буџету Републике и 50 одсто у буџетима јединица локалне самоуправе.

У првој половини ове године за права из области дјечије заштите које исплаћује Јавни фонд дјечије заштите Републике Српске издвојено је око 70 милиона марака.

Право на матерински додатак оствариле су 4.533 породице, а исплаћено је више од 11 милиона КМ, док је за опрему новорођенчета у Републици Српској за 4.072 мајке издвојено око два милиона КМ. За првих шест мјесеци за додатак на дјецу издвојено је 17,8 милиона КМ, а ово право остварило је укупно 20.456 породица.

Из Владе су подсјетили да су од 2022. године уведена нова и унапријеђена ранија права из дјечије заштите.

- Први пут је уведено право на додатак на дјецу за прворођено дијете, значајно су повећани износи осталих додатака на дјецу, накнада за опрему за новорођенче је удвостручена са 250 на 500 КМ, а накнада за родитеља његоватеља је увећавана неколико пута и за 2023. годину износи 650 КМ. Право накнаде родитељу-његоватељу у Републици Српској остварује 652 корисника - навели су из Владе за Срну.

Износи права на додатак на дјецу у овој години повећани су за око 20 одсто, те додатак на прворођено, другорођено и четврторођено дијете износи 117 КМ. Додатак на трећерођено дијете повећан је на 169 КМ, а додатак за осјетљиве категорије дјеце попут дјеце са сметњама у развоју и дјеце корисника права на додатак за туђу његу и помоћ износи 208 КМ.

Највише новца путем Јавног фонда дјечије заштите издваја се за рефундацију накнаде плате за вријеме породиљског одсуства. За првих шест мјесеци за ову намјену издвојено је 33,8 милиона КМ. Корисницима права на рефундацију накнаде плате за вријеме породиљског одсуства, односно послодавцима Република Српска рефундира 100 одсто бруто плате након извршене исплате накнаде плате.

- Ове мјере су дио опредјељења Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите да се пружи подршку дјеци и породицама, као и да се побољшава њихов материјални положај - истакли су из Владе Републике Српске.