latinica  ћирилица
03/10/2023 |  14:21 ⇒ 14:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Фиренца забрањује стан на дан у историјском језгру града

Фиренца, једна од најпопуларнијих свјетских туристичких дестинација, забранила је нова краткорочна изнајмљивања станова у историјском језгру града, на платформама као што је Аирбнб, а одлука је донесена као посљедњи покушај локалних власти да обезбиједе више простора за живот локалног становништва.
Фиренца (Фото: EPA-EFE/Claudio Giovannini, илустрација) -
Фиренца (Фото: EPA-EFE/Claudio Giovannini, илустрација)

Према новим правилима, власницима станова који су их изнајмљивали туристима као стан на дан одобравању се одређене пореске олакшице ако одустану од досадашњег начина изнајмљивања станова и врате се уобичајеном, дугорочном, преноси Ројтерс.

Градоначелник Фиренце Дарио Нардела, рекао је да је Град одлучио да дјелује на овај начин како би регулисао овај дио сектора некретнина.

- У 2016. години имали смо нешто мање од 6.000 станова на Аирбнб, данас скоро 14.378 - рекао је градоначелник и подсјетио да су просјечне мјесечне станарине скочиле за 42 одсто. Ове године цијене су порасле за 15,1 одсте, рекао је Нардела.

Према његовим ријечима, 40.000 житеља Фиренце који живе у центру  жале се да се осећају као да живе не у кући или стану, већ у хотелу, хостелу или апартманском комплексу.

Нардела је, како подсјећа Ројтерс члан Демократске партије лијевог центра, дио опозиције на националном нивоу. Као и у другим европским земљама, спрега ниских плата, несташице имовине, краткорочни најам за одмор и висока инфлација подстакли су стамбену кризу у Италији, којом су посебно погођени радници и студенти.

Слични проблеми постоје и даље са Њујорком и пооштравањем прописа о краткорочном најму.

Марко Стела, регионални координатор странке Форца Италија која је дио десничарске владајуће коалиције, најавио је да ће поднијети жалбу Управном суду.

Лоренцо Фањони, предсједник удружења предузетника који изнајмљују некретине туристима, сматра да су нови прописи потпуно погрешни и да се косе са логиком тржишта.

Аирбнб није одмах одговорио на захтјев за коментар.

Централна влада у Риму ради на предлогу закона који би, према медијским извјештајима, захтијевао минимални боравак од двије ноћи у историјским градским језгрима и општинама са великим бројем туриста.

Сваки стамбени објекат који се изнајмљује туристима требало би да има национални идентификациони код за помоћ у праћењу и регулисању.

Они који се не повинују, ризикују казну до 5.000 евра.