latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:30 | Аутор: РТС

Мала лавица Кики све је лошијег здравља

Здравље мале лавице Кики, која је 21. септембра пронађена на Чантавирском путу у Суботици и потом пребачена у прихват Зоолошког врта Палић, сваким даном је све лошије, кажу надлежни.
Беба лав (Фото: EPA/PATRICK B. KRAEMER) -
Беба лав (Фото: EPA/PATRICK B. KRAEMER)

Лабораторијски налази, који су понављани сваки други дан од када је дошла у прихват, показују да њени унутрашњи органи почињу да отказују.

- Она је примљена са пуно везаних проблема. Ендо и екто паразите смо успјели брзо да елиминишемо, санирана је и повреда бутне кости, а ограничено јој је кретање да се не би напрснућа на задњим ногама даље отварала. Оно што никако није боље је стање њених бубрега и јетре. Лавица је почела да једе што нам је дало наду да ће се и опоравити, али послије неколико дана потпуно је престала да узима храну, због чега јој је поново уведена инфузија. Тако да, у посљедња два дана, она сву снагу добија преко инфузије - рекла је директорка Зоо врта, Соња Мандић Мандићева.

Како наводе у зоо-врту, малој лавици су од првих дана амбулантног лијечења уведене терапије које не оштећују функције јетре и бубрега, јер јаки лијекови и терапије то могу да учине.

- Дата јој је комбинација терапија коју су осмислили ветеринари из палићког зоо-врта и други ветеринари из наше земље, они који имају велико искуство у раду са лавовима, с обзиром да су запослени у међународним организацијама у Јужноафричкој Републици и у још једном прихватилишту за лавове из Холандије. Та терапија служи да јој се умање болови, да се смање упале у организму, а да функција бубрега не буде додатно нарушена. Нажалост, у конкретном случају, не дјелује да је то довољно - рекла је Мандићева.

Према њеним ријечима, још при самом пријему лавице, било је тешко рећи у каквом су јој тачно стању унутрашњи органи.

- Можемо само да претпоставимо јер је у питању лав који је са својих пет мјесеци имао само девет и по килограма када је пронађен. Дакле то је једна тешко потхрањена животиња, која је дужи временски период држана у неадекватним условима. Јако је тешко вратити је са "ивице", на коју је неко гурнуо - навела је Мандићева.

Она је додала да сви треба да напокон постанемо свјесни да овакве животиње не могу да се држе као љубимци, јер то није у њиховој природи.

- Јако је себично, неодговорно и бахато сматрати да је неколико мјесеци разоноде вриједно оволико патње и стреса које сада трпи ово јадно створење. Зато апелујемо на све грађане да не купују егзотичне животиње и да пријаве сваког ко држи такве врсте и бави се њиховом трговином. Надамо се да мала лавица може да се врати са ивице смрти, након свог малтретирања које је доживјела од стране "људи" који живе међу нама - нагласили су из зоо-врта Палић.